Exerciţiul “Miercurea alarmelor”, desfăşurat în scopul testării şi verificării sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, a avut loc astăzi, 8 ianuarie 2020, şi în judeţul Mehedinţi.

Prin desfăşurarea acestui exerciţiu se urmăreşte verificarea mijloacelor de alarmare, îmbunătăţirea timpului de răspuns din partea autorităţilor publice şi, nu în ultimul rând, pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

Semnalul auzit astăzi a fost “ALARMĂ AERIANĂ” compus din 15 sunete, a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Intr-o situaţie reală, semnalul avertizează populaţia despre iminenţa producerii unui atac aerian în zonă. În acest caz cetăţenii trebuie să rămână calmi, să fie pregătiţi pentru evacuare şi să pună în aplicare măsurile dispuse pentru adăpostire. De asemenea, trebuie să urmărească şi să respecte mesajele transmise de autorităţi pe posturile de radio şi televiziune.

La nivelul judeţului Mehedinţi există 27 de adăposturi de protecţie civilă, 18 dintre acestea fiind publice, iar 9 private.

Pe timpul controalelor de prevenire efectuate de cadrele inspectoratului nostru,  specialiştii Inspecţiei de Prevenire au în vedere şi verificarea acestor adăposturi, însă menţinerea lor în stare de funcţionalitate revine deţinătorilor şi utilizatorilor.

În timp de pace, adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comanda, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, însă, în situaţii de urgenţă, deţinătorii şi utilizatorii acestora au obligaţia de a le eliberata în maximum 24 de ore, cu informarea prealabila a centrelor operaţionale din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă.

Articolul precedentPercheziții la persoane bănuite de infracțiuni de fals și de serviciu în Mehedinți
Articolul următorAmenzi de peste 11.000 de lei în trafic, în ultimele 24 de ore