ȘOCANT: DE CRĂCIUN, PORCII POT FI TĂIAȚI NUMAI CU MEDICUL VETERINAR DE FAȚĂ! (video)

Spaima pestei porcine africane a generat decizii bizare în Mehedinți și nu numai! De Crăciun, mehedințenii vor putea să își sacrifice porcii doar dacă de față se află și medicul veterinar de la circumscripția sanitară-veterinară pe raza căreia se află gospodăria. Medicul trebuie anunțat în prealabil și să vină pentru a face examene ante și post mortem suinelor. (Vezi declarația VIDEO!)

O decizie cât se poate de șocantă, dar mai ales bizară, a fost adoptată de cei de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți, după desele cazuri de pestă porcină semnalate în țară. Mai exact, nimeni nu mai poate sacrifica un porc decât dacă de față se află și medicul veterinar.

„Dispozițiile date de ANSVSA sunt foarte clare vizavi de crescătorii de animale și ne referim aici la specia porcine. Cetățenii trebuie să știe că, la sacrificarea porcului trebuie să anunțe medicul veterinar de liberă practică de pe raza căruia se află gospodăria, porcul trebuie întrodus în sistemul național de identificare, MEDICUL VETERINAR TREBUIE SĂ ASISTE LA SACRIFICAREA PORCULUI, să îi facă un examen ante mortem și post mortem”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Mehedinți, dr. Adriana Ganea.

Minim cinci porci, asta e limita de subzistență!

Începând cu 8 noiembrie a intrat în vigoare Ordinul 538 al ministrului Agriculturii, care condiționează numărul de porci pe care îi puem crește în gospodării. Potrivit acestui ordin, se pot crește maxim 5 porci într-o exploatație de subzistență.

Între 6 și 65 de capete de porcine, exploatația se definește ca fiind una mică. Între 66 și 130 de capete de porcine se definește ca exoloatație medie, iar peste 130 de capete, exploatația se definește, în temeiul legii, ca fiind una comercială.

Dacă aceste prevederi vor fi cu adevărat puse în practică, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, în județ s-at putea genera un adevărat haos, având în vedere că exist o săptămână din luna decembrie când numai într-u banal sat se taie sute de porci în același timp.

Articolul precedentSe așterne asfalt pe drumul dintre Bistrița și Ștefan Odobleja
Articolul următorParcul Natural Porțile de Fier pregătește infrastructura pentru următorul sezon turistic