STRĂZILE DIN ORȘOVA, APE CURGĂTOARE

Apa curge la liber de aproape o săptămână pe o stradă din municipiul Orșova. Mai mult rețeaua de alimentare cu apă, ciuruită, formează o adevărată rețea de ape subterane care șubrezește fundațiile caselor. Firma de apă-canal dă vina pe rețeaua învechită, în timp ce municipalitatea promite reabilitarea rețelei. Până atunci scandalul este în toi.

Strada Ștefan cel Mare din Orșova s-a transformat, de ceva vreme, într-o adevărată albie de ape curgătoare. Nu e vorba de vreun curs de apă direcționat pe aici, ci de apa ce iese din rețeaua de alimentare a orașului. Mai grav este faptul că țevile subterane ce transportă apa potabilă sunt ciuruite și vechi de peste 5 decenii, situație ce a condus la formarea unei bogate rețele de ape subterane ce înspăimântă locuitorii din zonă. Terenul este în pantă, iar șuvoaiele din subteran se scurg prin fundațiile caselor și chiar prin pivnițele oamenilor. O parte din apă iese și la suprafață și curge liber pe stradă, spre disperarea localnicilor, care spun că nu au presiune la robinete și s-au săturat de pâraiele de pe stradă. În paralel, municipalitatea a demarat un proiect prin care se va monta o nouă conductă de apă, pe o distanță de 18 kilometri. Lucrările de introducere în subteran a noii conducte au început chiar de pe strada Ștefan cel Mare, iar săpăturile efectuate de firmă au scos la iveală imaginea dezolantă a apelor subterane. Disperați de ceea ce au văzut pe fundul șanțurilor, oamenii au apelat la primarul municipiului, la operatorul de apă-canal, FLORICOLA SA, dar și la televiziune. Inițial, cam toată lumea a ridicat din umeri, dar stingherit cumva de prezența camerei video pe stradă, patronul FLORICOLA SA a venit la fața locului și a promis că de joi dimineața va începe să repare conducta ce produce dezastrul.

Primarul municipiului, către care reclamațiile au curs valuri, spune că nu are nicio vină și că, din contră, el vrea să ajute localnicii deoarece le-a făcut proiect pentru înlocuirea vechii rele de apă. Doar că până va fi gata rețeaua, ar trebui ca oamenii să mai aibă și ei răbdare!

De altfel, primarul debordează de optimism. Am primit asigurări că nu va trece prea mult timp până când situația se va rezolva. Asta în condițiile în care nu sunt făcute nici branșamente și nici nu sunt semne că lucrurile merg atât de rapid.

Când se vor opri apele subterane și pâraiele de pe stradă rămâne de văzut. Cert e faptul că, sensibilizat de prezența presei la fața locului, patronul rețelei de apă-canal a venit val-vârtej la fața locului. După ce s-a certat cu oamenii și le-a explicat că e prea veche rețeaua și de aceea curg apele, Constantin Popescu a promis solemn că de joi dimineața își repară țevile ciuruite. Mai exact, prezența televiziunii în zonă pare să fi rezolvat necazul.

Până la urmă, oamenii s-au liniștit și au luat de bune promisiunile operatorului. Operatorul a promis solemn că va repara de urgență conducta subterană ciuruită.

Articolul precedentElevii învățați de pompieri să-și protejeze viața
Articolul următorWorkshop nonformal pentru persoanele cu deficiențe de vedere la Muzeul Regiunii Porților de Fier