PĂMÂNTUL STRĂBUNILOR, VÂNDUT LA STRĂINI! Țăranii și fermierii mehedințeni, la fel ca peste tot în România, renunță mult prea ușor la pământ, în favoarea celor vin din afară. Legea le permite cetăţenilor străini să-l cumpere însă, din păcate, mulţi nu fac agricultură, ci doar speculă. În Mehedinți, autoritățile nu au nicio statistică din care să reiese suprafața exactă a terenurilor care nu mai aparțin românilor.
În județul Mehedinţi există mari suprafeţe de teren agricol, deţinute în acest moment de companii străine. Străinii vin, cumpără, mai fac şi agricultură, dar şi multă speculă. Terenul cumpărat în urmă cu zece ani cu 500 de euro hectarul a ajuns acum la un preţ şi de zece ori mai mare.
Din păcate, autoritățile din județ nu dețin nicio statistică din care să reiese clar cât teren a fost vândut străinilor. „Nu avem o astfel de statistică, pentru că nu ne-a cerut-o nimeni! Noi dăm avize tuturor, și românilor, și străinilor, dar nu ne-am pus problema să contabilizăm separat cumpărătorii și vânzătorii de terenuri agricole, după țara din care vin”, a declarat directorul executiv al DADR Mehedinți, Ștefan Răceanu.
Scoțieni și francezi au teren agricol în Mehedinți
Pe teren, însă, situația este limpede, iar agricultorii o știu cel mai bine. Între comunele Pătulele şi Gruia, un scoţian a luat suprafeţe de câteva sute de hectare, iar prețul este între 2.000 și 3.000 de euro hectarul, în funcție de cum este de bine comasat.
În apropiere de satul Poiana Gruii, apare o altă situație cel puțin bizară: Mai mulți săteni au vândut pământul unui francez, apoi au plecat să muncească în Europa. După o vreme s-au întors cu bani de acolo și au vrut să îl răscumpere, dar fără succes.
La Pristol, viceprimarul comunei, Adrian Constantinescu, spune că circa 100 de hectare au ajuns în proprietatea unor firme străine. Parte dintre ele lucrează terenul în arendă, oamenii nu l-au vândut. Dar preţul a crescut în ultima vreme, chiar cu 500 de euro în ultimul an: „În acest moment, terenul vândut nu este o suprafaţă mare, sunt circa 100 de hectare. Preţul terenului, în ultimul timp, a crescut. Anul trecut era undeva la 2000 de euro, acum ajunge la 2500 de euro”, spune viceprimarul
Credite pe termen lung, pentru terenuri
Un punct de vedere autorizat, dar și o explicație plauzibilă vine de la Cornel Stroescu. Este unul dintre cei mai mari fermieri mehedințeni, cultivator a aproape 2000 de hectare de teren în sudul judeţului.
„Străinii au capital şi pot să cumpere terenul românesc, acesta fiind şi mai ieftin ca în Vestul Europei. Românii nu au bani, nu există o politică bancară, statul nu îi sprijină pe români. garantând credite pentru a achiziţiona teren agricol. Fermierii nu au acces la aceste credite, acordate pe termen lung, cu ajutorul cărora, aşa cum sust susţinuţi cei care cumpără o garsonieră sau un apartament, ar putea fi achiziţionate terenuri agriciole. Creditele trebuie să fie de 20 – 25 de ani. iar banca are şi gananţia că acest teren agricol produce. Pe de o parte primeşte şi subvenţie, iar pe de cealaltă parte are şi o producţie pe care poate să o valorifice şi venitul este sigur. Nu am o statistică sigură, dar în judeţul Mehedinţi ca şi la nivel naţional, 30 – 40 % din suprafeţele agricole sunt achiziţionate de străini. Cele mai multe suprafeţe au fost cumpărate de fonduri de investiţii şi acum, acestea vor să îl revândă. Prețurile sunt între 5.000 și 7.000 de lei hectarul”, susține fermierul mehedințean.