Turcia a fost de acord să sprijine cererile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei, a declarat președintele finlandez.

Președintele Finlandei Niinisto a declarat că informația a survenit după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității celeilalte”, după întâlnirea la summitul NATO de la Madrid, relatează realitatea.net

Finlanda și Suedia au depus săptămâna trecută o cerere oficială de aderare la NATO, pentru a-și spori securitatea în contextul invaziei ruse în Ucraina. Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței.

Turcia a contestat inițial această inițiativă, susținând că cele două țări scandinave adăpostesc persoane care au legături cu grupările teroriste. De asemenea, Turcia mai era nemulțumită și de faptul că Suedia și Finlanda că au oprit exporturile de arme către Ankara.

Reacția lui Jens Stoltenberg

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat anunțul potrivit căruia Turcia a dat undă verde cererilor Finlandei și Suediei de a se alătura alianței sale militare a națiunilor occidentale.

După semnarea acordului, secretarul general al NATO a spus că cele trei țări au semnat un memoriu care „abordează preocupările Turciei, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme și lupta împotriva terorismului”.

Articolul precedentAvertizare de căldură și disconfort termic accentuat pentru toată țara
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. Cum a descoperit cea mai productivă mină din România