Fotograful Narcis Mursă din Drobeta Turnu Severin, premiat la mai multe concursuri internaţionale de fotografie, mai adaugă o nouă distincţie în palmaresul său.
El s-a clasat printre finalişti la ediţia a XII-a a concursului de fotografie ”International Color Awards”, care a avut loc în Statele Unite ale Americii, fiind unul din cele mai cotate concursuri de fotografie color din lume.
“Se pare totuşi că nu reuşesc să iau premiul cel mare, dar nu mă opresc aici. Voi continua pentru că iubesc ceea ce fac şi clasarea pe anumite locuri rămâne deocamdată o formă de autoevaluare”, spune Narcis Mursă.
La concurs au participat foarte mulţi fotografi amatori şi profesionişti din 79 de state, inclusiv România. Fotografia sa, numită ”Universal Understanding” ,a concurat la secţiunea ”Abstract” (fotografie abstractă) şi reprezintă o imagine din zona Bazinului Carbonifer Husnicioara din Mehedinţi.
O pasiune veche
Pasiunea pentru fotografie o are de când se ştie. Părinţii l-au încurajat şi la 14 ani i-au cumpărat primul aparat de fotografiat, un Smena. A fost cel mai frumos dar pe care putea să-l primească la acea vreme. Apoi, la 18 ani, şi-a cumpărat singur un aparat pe film, după care au urmat tot felul de aparate digitale. Deşi fotografiile sale s-au clasat pe primele locuri la concursuri prestigioase din lume şi ai crede că au fost realizate cu aparate de fotografiat sofististicate, lucrurile nu stau de
“Eu folosesc aparate de începător, DSLR-uri de nivel mediu. Din experienţă am văzut că mai mult face fotograful decât aparatul. Sunt deţinători de aparate foarte scumpe şi doar atât. Am văzut un japonez care luase premiul I la un concurs important cu un aparat de 15 milioane de lei vechi, dar fotografiile lui erau extraordinare. Contează povestea din fotografie şi fotograful şi subiectul”, spune Narcis.
Zona montană, sursă de inspiraţie
Fotograful mehedinţean este pasionat de drumeţii şi în plimbările sale cu bicicleta prin judeţ ia adesea şi aparatul de fotografiat cu el. Multe din fotografiile sale sunt realizate în zona montană a Mehedinţiului, de altfel extrem de spectaculoasă, dar prea puţin cunoscută de turişti.
“Eu nu sunt centrat pe un anumit tip de fotografie. Încerc să găsesc ceva nou în diferite locuri, dar nu că o fac intenţionat, aşa simt în acel moment. De multe ori am găsit ceva din mine în locurile acelea. Caut de obicei zonele montane că acolo găsesc locuri pierdute, case părăsite, ruine. Nu ştiu îmi inspiră ceva singurătatea lor”, spune Narcis.
Despre fotografia de peisaj spune că nu este deloc uşor de realizat: “Fotografia de peisaj este discutabilă. Nu ştii niciodată ce te aşteaptă. Jos e soare, frumos şi când ajungi în culme nu se mai vede nimic. E chestie şi de noroc. Poţi să prinzi fotografii foarte bune în locuri în care nici nu te aştepţi”.
Narcis a postat în urmă cu cinci ani primele sale fotografii pe câteva site-uri româneşti, dar această experienţă i-a lăsat un gust amar.
“Nu ştiu poate sunt eu prea sensibil, dar nu mi-au plăcut discuţiile, nimic stimulativ. Să vezi un <<bravo>>, <<uite mi-a plăcut>>, nicidecum, numai înjurături şi atunci am zis că ies. Am căutat alte site-uri străine şi am constatat că sunt foarte decente. Acolo nu am văzut niciodată un comentariu inadecvat, dacă nu îi place nu îţi dă niciun feedback la poză”, povesteşte Narcis.
Cum a început totul
La îndemnul unui prieten din Orşova, tot pasionat de fotografie, Narcis a hotărât în 2017 să participe la primul concurs internaţional, Spider Wards – ediţia XI-a. Şi rezultatele nu au întârziat să apară.
“Primul gând a fost ce să caut eu acolo, cu greii aceia, care au aparate profesioniste. Dar într-o zi am zis <<hai totuşi să încerc>>. Şi a fost prima mea lovitură, cu o fotografie făcută la Băile Herculane. În Cupola de la Herculane m-am aşezat lângă un gard, am pus trepiedul şi am făcut o fotiografie cu mine direct alb-negru din aparat”, îşi aminteşte Narcis Mursă.
Aşteptarea a fost grea, dar vestea cea mare a venit într-un final. Mehedinţeanul Narcis Mursă avea să afle că fotografiile sale sunt printre cele mai bune din lume: “Într-o dimineaţă a sunat telefonul, era prietenul meu care mă sunase să mă felicite. M-a anunţat că sunt printre finalişti. Când am deschis email-ul, am văzut că primisem un email în care îmi spuneau <<Congratulation>>. Nu îmi venea să cred, asta a fost prima mea reuşită”.