UN PARC CU PROBLEME PENALE, LA ORȘOVA

Parcul „General Ion Dragalina” din Orșova ar fi trebuit să intre într-o amplă reabilitare, așa cum promitea primarul Orșovei, Marius Stoica, încă de acum un an. La un moment dat, primarul chiar terminase licitația și atribuise lucrarea, prin licitație, unei firme locale. Doar că, între timp, visul reabilitării s-a topit într-un soi de cercetare penală. 

În urmă cu aproape un an și, de vreo câteva ori, în cursul anului trecut, primarul Orșovei, Marius Stoica, vorbea cu multă convingere despre ceva ce el numea propiectul lui de suflet. Este vorba de reabilitarea parcului „General Ion Dragalina” din Orșova. Despre binefacerile și necesitatea proiectului nu mai amintim, pentru că a amintit obsesiv primarul. La vremea respectivă, știrea era una spectaculoasă, mai ales că edilul-șef promitea că parcul ar putea fi gata până în acest an. Doar că lucrurile au luat-o razna, la scurt timp după ce lucrarea, în valoare de 2,1 milioane lei, a fost atribuită societății CLIDUNCON SRL. De fapt a fost a doua licitație, deoarece la prima se făcuse contestație. Primarul a dat ordinul de începere a lucrărilor și, pentru început, firma câștigătoare a primit în cont circa 300.000 de lei.

Doar că, nu a trecut foarte mult timp de când constructorul a luat avânt și s-a apucat de răscolit parcul, iar lucrarea s-a oprit brusc. Executantul lucrării nu ar fi folosit piatra de pavaj de tipul și consistența celei prevăzute în proiecte, plus că în timpul lucrărilor au mai apărut o serie de deficiența majore. În acest condiții, comisia de recepție din cadrul Primăriei Orșova a dat aviz negativ, a propus suspendarea lucrărilor și blocarea oricărui fel de plată către constructor. Nicio presiune asupra comisiei de recepție nu a făcut ca vreunul din membri acesteia să fie înduplecat să semneze recepția și să dea bun de plată. Tot potrivit unor surse, Mihai Drăghicescu, patronul CLIDUNCON SRL, este nepotul viceprimarului Orșovei, Aurelian Trușcă.  Respectivul i-a cerut imperativ primarului să efectueze plata sumei de 1,1 milioane lei, dar primarul, în primă fază, a făcut un pas înapoi și a cerut suspendarea lucrărilor. Între timp, de la comisia de recepție, în loc de bun de plată pentru constructor, a plecat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Orșova.

Cu rugăminți, amenințări, dar și cu ajutorul unui avocat, constructorul pare să-l fi convins pe primar să plătească banii și să-i pună jos. De aici începe un întreg balamuc. Pentru ca plata sumei de 1,1 milioane lei să fie efectuată, era nevoie din nou de avizul comisiei de recepție și, evident, de un bun de plată dat de serviciile de specialitate din primărie. Dar, cum la Orșova se lucrează ca într-o adevărată republică autonomă, după legi proprii, plata s-ar fi efectuat fără aceste amănunte legale. Aici, lucrurile iau o întorsătură cu adevărat penală, deoarece poliția economică intră pe fir și, potrivit unor surse, dispune blocarea sumelor în Trezorerie. Pentru că nimeni nu scoate un cuvânt, nu se știe dacă la constructor au ajuns sau nu banii, dar știm că, în ciuda suspendării lucrărilor, el lucrează, iar asfaltul s-a turnat în condiții de iarnă.

Am încercat să contactăm telefonic și primarul, dar acesta nu a dorit să ne lămurească de niciun fel. Despre cât de penale sunt realizările de tipul Parcului Dragalina, ale primarului Marius Stoica, procurorii vor decide! Cert este doar faptul că în jurul acestei reabilitări planează suspiciuni majore și se aude zornăit de cătușe. O reabilitare ce a înghițit, din bani publici, numai până acum, circa 13 miliarde de lei vechi.

Articolul precedentDeputatul PNL Virgil Popescu: Dragnea, Tăriceanu și Vâlcov împing România în brațele Rusiei
Articolul următorLupi filmaţi când se joacă în zăpadă în Parcul Natural Porţile de Fier