Viceprimarul Daniel Cîrjan despre Legea antibirocraţie: ”Nu mai purtăm oamenii pe drumuri între instituţii”

 

Viceprimarul PNL Daniel Cîrjan, a prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul inițiat de liberali cu privire la debirocratizarea procedurilor de obținere a autorizațiilor de construcție.

Camera Deputaților a aprobat proiectul legislativ inițiat de deputatul PNL Florin Roman care modifică Legea nr. 60/1999 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, legea fiin în procdură de promulgare de către Președintele României.

”Legea este un exemplu perfect de inițiativă liberală și reduce birocrația sufocantă şi deseori aberantă pentru construirea, reabilitarea, extinderea și consolidarea de locuințe sau construirea anexelor gospodărești. Ce se schimbă? Eliberarea certificatului de urbanism se va face în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, termen redus la jumătate față de cel valabil până acum. Vor fi eliminate cozile! Certificatul de urbanism va putea fi emis și comunicat solicitantului în format digital, prin intermediul poștei electronice”, a precizat Daniel Cîrjan.

De asemenea, nu se vor mai solicita avize separate pentru branşamentele la utilități și se va elibera o singură autorizaţie de construire pentru executarea lucrărilor de bază şi a celor aferente organizării şi executării lucrărilor, inclusiv pentru executarea lucrărilor de racorduri și branșament la rețelele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefon sau televiziune prin cablu, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Nu se va mai cere emiterea avizului Comisiei Tehnice de Circulaţie pentru locuinţele situate pe străzi de categoria II şi III, care nu sunt în zona de intersecţie cu sens giratoriu. Dispar avizele de la Poliție, Agenția pentru Protecția Mediului sau Direcția de Sănătate Publică. La solicitarea justificată a beneficiarilor, autorizaţiile de construire se vor emite în regim de urgenţă în termen de până la 7 zile lucrătoare, cu perceperea unei taxe de urgență.

”Legea antibirocraţie simplifică avizarea prin realizarea Comisiei Pentru Acord Unic şi obţinerea avizelor ȋn sistem electronic, prin corespondenţă directă între autorităţile statului și entitățile cu atribuţii în domeniu. Pe scurt, nu mai purtăm oamenii pe drumuri între instituţii, statul devine responsabil cu obţinerea avizelor”, a concluzionat liberalul Daniel Cîrjan.

Articolul precedentIdentificat de polițiști după ce a sustras o sumă de bani dintr-un autovehicul
Articolul următorPeste 3.000 de persoane şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM Mehedinți