Mai mult de 160 de lăcașuri de cult din țară au fost incluse în Ruta Culturală Turistică a Bisericilor de Lemn din România.

Proiectul, lansat de Ministerul Economiei.

Lăcașurile de cult au fost introduse în Ruta Culturală Turistică a Bisericilor de Lemn din România.

Lansarea oficială a Rutei Cultural Turistice care cuprinde peste 160 de lăcaşuri de cult din judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Neamţ şi Mehedinţi, a fost făcută marți de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

„Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marti, 27 octombrie, în cadrul evenimentului ‘Protejarea şi valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crişului, Bihor’, organizat de către Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crişului şi Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, proiect cofinanţat de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice”- Ministerul Economiei

Ruta cuprinde 10 lăcaşuri de cult din judeţul Bihor, 13 din judeţul Cluj, peste 100 de biserici de lemn şi mănăstiri din judeţul Maramureş, 10 din judeţul Satu Mare, 16 din judeţul Suceava, 16 din judeţul Neamţ, 2 din judeţul Mehedinţi.

Aceasta rămâne deschisă şi altor judeţe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deţinut, anunță ministerul.

”Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidenţiază esenţa spiritului românesc comunitar şi a creativităţii sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural şi conceptual. Pe parcursul călătoriei turiştii vor avea posibilitatea de a cunoaşte tradiţii străvechi, care spun povestea geniului popular românesc şi al unităţii neamului”

În prezent 49 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoaşterea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Articolul precedentVIDEO Klaus Iohannis a ajuns la ședința de Guvern: ”Sunt necesare MĂSURI ferme. Școlile să treacă TOATE în online, angajații la telemuncă”
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 104. Când ești sărac cu duhul și la propriu, și la figurat