116 POSTURI REDUSE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL MEHEDINȚEAN. INSPECTORATUL ȘI SINDICATELE SE CONTRAZIC.

Potrivit unui Ordin al Ministrului Educației Naționale, învățământul preuniversitar de stat din județul Mehedinți va fi ma sărac cu 116 posturi. Din fericire pentru cadrele didactice, a fost găsită o soluție care să nu le afecteze locurile de muncă. Se reduc doar posturile libere. În timp ce Inspectoratul Școlar Județean vorbește despre 116 posturi libere, sindicatele vorbesc despre 110 posturi libere. Sindicatele sunt nemulțumite și s-au adresat prim-ministrului Viorica Dancilă.

Peste 4 mii de posturi din învățământul preuniversitar de stat vor fi reduse la nivelul întregii țări, ca urmare a unui Ordin al Ministrului Educației Naționale, motivul fiind lipsa bugetului. Nu mai puțin de 116 astfel posturi sunt la nivelul județului Mehedinți. Practic, din numărul total de 4006 posturi, reprezentând personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic de la nivelul județului, 116 zboară din schemă. Pentru a reduce la maximum impactul social și educațional, Sindicatul a găsit soluția salvatoare: 110 posturi se vor reduce din cele libere și doar 6 posturi vor fi reduse din cele efectiv ocupate.

La județul Mehedinți sunt 116 posturi, dar din discuțiile pe care le-am avut cu Inspectoratul Școlar Județean, doar 6 posturi ar fi cu probleme, unde avem angajați pee le, celelalte posturi fiind neocupate de către personal, așa că nu cred eu că avem disponibilizări în urma acestui ordin”, spune președintele FSLI Mehedinți, profesorul Ion Zoican.

Vezi integral declarația liderului sindical, mai jos:

Inspectoratul Școlar Județean are, însă, o altă perspectivă asupra numărului de posturi reduse. Oficial, de aici se anunță faptul că toate cele 116 posturi reduse erau libere și că niciun angajat nu își va pierde locul de muncă.

La nivelul județului Mehedinți au fost reduse 116 posturi și când spun 116 posturi mă refer atât la personalul didactic, cât și la personalul auxiliar și nedidactic. Important este că din sistem nu a fost concediat niciun om, este vorba de reducerea numărului de posturi libere cu 116. Practic nu s-au mai făcut încadrări pe 116 posturi libere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, prof. Dana Pârvan.

Vezi integral declarația purtătorului de cuvânt al IȘJ, mai jos:

Sindicatele sunt, însă, profund nemulțumite de această măsură, spun că ministrul nu a consultat comisia de dialog social și, mai mult decât atât, ordinal trebuie anulat de urgență, deoarece desființarea posturilor presupune imposibilitatea acoperirii sistemului cu cadrele didactice necesare.

Din punctul nostru de vedere au procedat în mod incorect, neconsultând partenereii de dialog social, era datoria lor să treacă acest ordin prin comisia de dialog social a MEN, nu au făcut-o, ba, mai mult, au impus inspectoratelor scolare să disponibilizeze acolo unde este cazul sau unde posturile sunt ocupate, persoanele care le ocupă”, mai spune președintele FSLI Mehedinți, Ion Zoican.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a transmis un memoriu către premierul Viorica Dăncilă în care cere anularea ordinului ca fiind ilegal și inoportun. Măsura dispusă prin acest ordin ar fi, în opinia sindicatelor, una care afectează grav relațiile de muncă, precum și stabilitatea actului educational. Pe de altă parte, cele 6 posturi asupra cărora sindicatele și conducerea IȘJ nu se înțeleg, vor fi reduse de la nivelui învățământului special, de la locurile unde oamenii predau la domiciliu și sunt plătiți cu ora.

Articolul precedentCaravana „Cinema pentru copii” a ajuns în Mehedinți
Articolul următorULTIMELE PREGĂTIRI PENTRU REFERENDUM