ALEGERI CRUCIALE PENTRU ROMÂNII DIN SERBIA

Au fost alegeri cruciale în Serbia, pentru minoritatea românească. Sunt românii ce trăiesc în zona generic numită Valea Timocului, la mica distanță de Severin. Românii și-au ales reprezentanții în forul național. care le apără drepturile și interesele în relația destul de încordată cu statul sârb. Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia este ales o dată la patru ani. Acum are o nouă componență din care fac parte patru reprezentanți ai românilor timoceni.

Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia este organismul legal constituit și protejat de statul sârb. Se ocupă de apărarea drepturilor și de afirmarea și promovarea identității românilor din Serbia. Este vorba de românii din Voivodina și de cei din Valea Timocului, zonă unde, neoficial, trăiesc peste 300.000 de etnici români. Importanța acestui organism este una crucială în contextual parcursului European al Serbiei. Dar și în ideea în care drepturile românilor din Timoc sunt deseori încălcate. Ultimele alegeri care au desemnat cei 23 de membri ai Consiliului Românesc au consemnat o premieră istorică. Nu mai puțin de patru mandate vor avea românii din Valea Timocului în forul legislative, iar planurile acestora sunt mărețe. Frații noștri de la mica distanță de Mehedinți se vor simți de acum mai bine reprezentați.

Candidaturile pentru Consiliul Românilor s-au făcut pe liste, iar din Valea Timocului listele au avut nume generice li simbolice: „Puterea Românilor” și „Frăția Românească”. De la noul consiliu românesc se așteaptă ca acesta să resolve problema învățământului în limba maternă și instaurarea unei mai bune relații între românii timoceni și statul sârb.

Articolul precedentSEVERINUL, EXEMPLU DE GESTIONARE A DEȘEURILOR
Articolul următorA VENIT CĂLDURA, AU APĂRUT AVARIILE!