Întoarcerea neașteptată și pentru a doua oară consecutiv la conducerea inspectoratului școlar Județean Mehedinți a Mirelei Pintea-Enea bulversează instituția și uimește Ministerul Educației Naționale. De două ori la rând s-a încercat schimbarea șefei învățământului mehedințean și tot de atâtea ori Ministerul a dat greș. În ambele situații s-a încercat evaluarea competențelor, dar instanța a descoperit vicii de procedură în procesul de evaluare. A devenit deja de notorietate efortul Ministerului Educației de a o schimba din funcție pe Mirela Pintea Enea de la conducerea Inspectoratului Școlar.
Tot mai greu de schimbat din funcție! Aceasta este situația șefei învățământului mehedințean care a câștigat pentru a doua oară procesul cu Ministerul Educației Naționale. Întrată în conflict cu fatorul politic local și chiar cu prefectul județului, Mirela Pintea – Enea a fost pur și simplu „executată” în noiembrie 2017, pe timpul ministrului Liviu Pop. S-a adresat instanței de judecată atacând viciile care au stat la baza emiterii ordinului de eliberare din funcție. S-a întors relativ repede, dar între timp ministrul Liviu Pop numise un nou inspector general, în persoana profesorului Octavian Ungureanu, consilier județean PSD. Ungureanu nu a stat mult pe scaun, pentru că Pintea s-a întors cu o decizie favorabilă de anulare a ordinului și s-a reinstalat.
În luna iunie 2018, Inspectorul general Mirela Pintea – Enea este atacată din nou și tot la evaluarea competențelor. Doar că, deși se schimbase ministrul, metehnele juriștilor din Minsiter au rămas aceleași. A primit un calificativ nesatisfăcător și a plecat din nou din funcție. Au urmat interimate, negocieri dure, propuneri de toate felurile, iar la conducerea IȘJ Mehedinți a venit un alt consilier județean PSD, Alin Tomoescu. Asta după ce s-au consumat două interimate asigurate de profesorul Marian Butușină. Între timp, Mirela Pintea Enea s-a întors la Curtea de Apel București, unde deja știa cum se contestă un ordin de ministru. Noul inspector general nu apucat nici măcar o lună de funcție și iată că fosta șefă se întoarce victorioasă la serviciu.
Pentru fosta inspectoare generală, lucrurile au fost relativ simple. S-a întors din nou în instanța de judecată și a cerut anularea ordinului de mistru, precum și suspendarea efectelor acestuia până la pronunțarea unei decizii definitive. Curtea de Apel București i-a admis cererea e doar o chestiune de zile până la revenire.
„Cererea mea, prin care am solicitat suspendarea ordinului de demitere, a fost admisă de Curtea de Apel București, acest lucru însemnând ca în scurt timp să revin în funcția de inspector școlar general la IȘJ Mehedinți. Aștept și eu ca și ceilalți colegi ai mei să fie emis ordinul de către Ministerul Educației Naționale, în vederea revenirii în funcție”, a declarat Mirela Pintea Enea!
În aceeași situație cu Mirela Pintea Enea se mai află încă 32 de foști șefi de inspectorate școlare județene, repunerea lor pe funcții fiind așteptată cu interes. În asemenea condiții, istoria se repetă, iar armata de juriști din minister are de a face cu două înfrângeri cel puțin inexplicabile.
Pentru magistrații Curții de Apel București, soluția e una clară și cât se poate de limpede: „Admite cererea. Suspendă executarea Ordinului nr. 4.013 din 25 iunie 2018 al Ministrului Educaţiei Naţionale până la pronunţarea instanţei de fond. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 3.025 lei, cheltuieli de judecată. Executorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată astăzi, 20 septembrie 2018, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
Pentru instrituția care guvernează învățământul mehedințean, însă, situația creează deja haos. Mulți dintre inspectorii școlari de specialitate se tem că vor pleca din fucții, proiectele educaționale trebuie reluate, managementul instituției se va reface confor viziunii noului șef, iar cadrele didactice se minunează de ceea ce deja pare să fi devenit o telenovelă instituțională.