DEMERSURI PENTRU ILUMINAREA CHIPULUI LUI DECEBAL

Autorităţile fac demersuri pentru iluminarea simbolului Clisurii DunăriiChipul lui Decebal sculptat în stâncă, şi spun  că, în primăvara anului viitor, turiştii ar putea vizita a doua cea mai mare statuie din lume, inclusiv pe timpul nopţii.

Chipul lui Decebal, de la Mraconia a devenit, fără îndoială, peste ani cel mai important obiectiv turistic din sud-vestul României. Statuia realizată de o echipă de alpinişti, sub coordonarea sculptorului Florin Cotarcea, din dorinţa şi cu finanţarea unui mare român, Iosif Constantin Drăgan, a adus în ultimii ani, în Clisura Dunării sute de mii de turişti, dacă nu cumva numărul acestora a depăşit cifra de un milion. Din păcate, una dintre cele mai mari probleme este că obiectivul turistic nu poate fi vizionat pe timpul nopţii.

De mai mulţi ani autorităţile judeţene încearcă să găsească soluţii pentru iluminatul architectural al acestei statui. Autorităţile judeţului Mehedinţi încearcă acum să realizeze iluminatul architectural amplasând trei stâlpi pe care să monteze proiectoare şi astfel statuia să fie iluminată. În acest sens, chiar de Ziua Mondială a Turismului, autorităţile judeţene şi reprezentanţii Regionalei de Drumuri Timişoara s-au întâlnit cu reprezentanţii firmei care va realiza proiectul şi care îl va şi pune în practică.

„Pentru iluminatul architectural se vor monta trei stâlpi, înalţi de nouă metri, unul la intrare pe pod, celălalt la capul podului, iar unul aici unde de aflăm, în apropierea statuii, pentru iluminatul architectural al chipului şi scrisul de jos şi se va ilumina architectural şi podul, care va fi folosit inclusiv pentru ocazii speciale şi se va putea pune şi tricolorul. Aşteptăm să vedem situaţia terenurilor şi sperăm ca poate într-o săptămână, două să reuşim să definitivăm proiectul” a declarat proiectantul Mihai Gherman.

„Ne-am gândit să iluminăm şi podul din motive de siguranţă a oamenilor care se opresc aici şi vor veni şi mai târziu, seara sau noaptea, deoarece cu siguranţă atunci când o să fie iluminat noaptea o să fie mulţi turişti. Vom căuta o soluţie comună, noi să facem iluminatul podului şi Consiliul Judeţean va face  iluminatul statuii. Din momentul în care va fi proiectul gata, vom putea să demarăm procedurile de licitaţie” a declarat Cristian Ispravnic, directorul Regionalei de Drumuri şi Poduri Timişoara.

„Era nevoie de o investiţie în Clisura Dunării, pentru că principalul obiectiv de atracţie turistică îl constituie chipul lui Decebal. În urma discuţiilor purate acum ceva timp s-a agreat soluţia să facem în comun o investiţie în acestă zonă, pe de o parte dumnealor să ilumineze acest pod de pe drumul naţional, iar pe de altă parte noi să ne asociem cu dumnealor şi în baza  aceluiaşi proiect să finanţăm amplasarea stâlpilor şi a reflectoarelor care să ilumineze pet imp de noapte chipul lui Decebal. Sperăm ca în câteva luni sau hai să spunem ca un termen maxim, cel mai târziu primăvara anului viitor să se realizeze şi execuţia acestei lucrări, nu numai proiectarea” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu.

Articolul precedentAJOFM Mehedinți: 3.553 de mehedințeni și-au găsit un loc de muncă de la începutul anului
Articolul următorCASTELUL PLEȘA POATE FI RESTAURAT