În perioada 18-25 martie a.c., cadrele Serviciului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul ISU Mehedinţi împreună cu lucrători ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au desfăşurat campanii de informare şi educare preventivă.

În cadrul acestei campanii, li s-au comunicat cetăţenilor aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabil, pajişti permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor.

Alături de pompieri şi reprezentanţii APIA, la acţiunile desfăşurate în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Mehedinţi au participat şi şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Scopul acestor acţiuni comune este de reducere a incendiilor izbucnite la vegetaţie uscată şi mirişte, prin conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor ce pot apărea, dar şi a sancţiunilor prevăzute pentru cei care încalcă legislaţia, aceştia riscând chiar pierderea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a susţinut, în perioadele de primăvară şi toamnă, numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin mediatizarea regulilor privind arderea vegetaţiei uscate şi a sancţiunilor prevăzute pentru nerespectarea prevederilor legale, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate. Cu toate acestea, incediile izbucnite la vegetaţia uscată continuă.

Numai în ultimele 24 de ore, pompierii din cadrul ISU Mehedinţi au intervenit pentru stingerea a nouă incendii izbucnite la vegetaţie uscată, mărăciniş, litieră, care au afectat aproximativ 80 ha teren, pe raza localităţilor Baloteşti, Butoieşti, Vj. Mare, Orşova, Brezniţa de Motru, Prunişor, Strehaia, Ilovăţ şi Pătulele.

“Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor”, spune Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU Drobeta.

 

Articolul precedentPeste 3.000 de elevi severineni vor primi burse mărite
Articolul următorRAREȘ BOGDAN SE VA ÎNTÂLNI JOI CU SEVERINENII