ACUZAȚII GRAVE DE LA PREFECTUL DE MEHEDINȚI: „PESTA PORCINĂ AFRICANĂ A FOST ADUSĂ DIN ALTE FOCARE!”

Cele două focare de pestă porcină din Mehedinți au fost stinse, dar valul de acuzații continuă. Pesta porcină africană ar fi fost adusă deliberat în zonă, prin introducerea de animale bolnave de care, cei din alte focare mai mari, doreau să scape. Acuzațiile extrem de grave au fost aduse de prefectul județului, în emisiunea „Realitatea Zilei” de la Tele 2 Drobeta.

„Ceea ce s-a întâmplat acolo este cu totul altceva și sunt convins, după rezultatele pe care le am eu în acest moment, că acolo au fost aduși porci care au fost dislocați din localități din alte zone care au avut pestă porcină. Era o zonă în care nu avea ce căuta un porc! Că trei indivizi își mai creșteau și ei, că tot păzeau acea porcărie sau ce era, își mai creșteau un porc, doi, trei, sunt de acord, dar gândiți-vă că au fost peste 50 de porci. Este clar că i-a adus cineva, cu un preț aproape derizoriu, și i-a pus acolo! Dacă nu aveau nimic de ascuns, ar mai fi dat foc la porcii bolnavi care muriseră”, a declarat prefectul Nicolae Drăghiea.

Sunt acuzații extrem de grave, ce par destul de bine documentate, pe care prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, le-a făcut, într-o emisiune în direct, la o oră de maximă audiență.

Plângeri penale

De altfel, în cauză există plângeri penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 402 din Codul Penal, adică răspândirea de epidemii în comunitate. Dacă aceste lucruri vor fi confirmate și de către anchetatori, suntem puși în fața unor fapte de o gravitate extremă. Prefectul județului mai spune că dacă în cele două focare nu ar fi fost aduse zeci de animale bolnave, pesta porcină africană ar fi ocolit județul.

Și mai grav, prefectul apreciază că el a informat autoritățile sanitare veterinare, care nu știau absolut nimic. Nici măcar medical veterinar din comună nu știa nimic, ceea ce pare destul de dubios.

 „Când am aflat informația, la prima oră a dimineții, am întrebat la D.S.V.S.A. dacă știu, dar nu știau nimic. Niciunul dintre 53 de porci nu era crotaliat. În comună existau medic și asistent veterinari. Oare credeți că într-o localitate cum e Gîrla Mare putea spune cineva că nu știa nimeni că acolo se cresc 50 de porci și tocmai medical veterinar? Refuz să cred”, mai spune prefectul județului Mehedinți.

Mai mult, în opinia prefectului, la scurt timp după stingerea primului focar, alți 50 de porci au definit cel de-al doilea focar, culmea, taman în ograda sau exploatația ilegală a viceprimarului. În altă ordine de idei, odată stinse focarele respective, au fost descoperite crescătorii clandestine în comunele vecine, în semi-sălbăticie, dar și într-o ciudată coabitare cu porcii mistreți.

Articolul precedentOrdin de protecție emis pentru violență domestică
Articolul următorISU Mehedinți: Peste 5.000 de situații de urgență în primele nouă luni ale anului