AGENȚIA PENTRU FINANȚAREA INVESTIȚIILOR PENALE

Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Craiova, unul dintre cele opt astfel de centre ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este pe cale să se transforme într-o instituție în care calitatea de inculpat a devenit un soi de pedigree. Fără acesta funcționarii parcă nu sunt îndeajuns de potriviți pentru posturile ocupate. Cei mai mulți dintre salariații centrelor județene ale AFIR din Mehedinți și Gorj sunt inculpați în dosare de corupție cu fonduri europene. Cu toate acestea, ei rezistă pe posturi cu binecuvântarea regională.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este una dintre cele mai importante structuri din subordinea Ministerului Agriculturii. Relevanța ei majoră este dată de faptul că gestionează atribuțiile de implementare tehnică, plată și monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală.

„Principalele direcţii de investiţii ale AFIR reprezintă o continuare firească a Programului SAPARD, dar și a PNDR 2007 – 2013. Prin AFIR se finanţează atât activităţile de diversificare economică, turism, conservarea patrimoniului natural, cultural şi arhitectural, cât şi renovarea satelor. O altă prioritate de finanţare este Axa LEADER care are drept obiective încurajarea inovaţiei în sectorul agricol şi forestier, folosirea resurselor naturale şi culturale într-un mod raţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale”.

Descrierea de mai sus este una cât e poate de frumoasă și poate fi găsită pe site-ul oficial al AFIR. Ce se întâmplă în realitate, este însă mai puțin strălucitor decât în prezentare. Și asta nu din cauză că centrele regionale și oficiile județene nu ar lucra bine pentru a implementa și duce la bun sfârșit cât mai multe finanțări, pentru a atrage un procent cât mai mare de fonduri europene. Este mai degrabă pentru că în multe cazuri, proiectele finanțate au ajuns în atenția procurorilor, iar beneficiarii și, deopotrivă, funcționarii autorității de finanțare au ajuns în fața instanțelor de judecată, în calitate de inculpați.

Inculpați, în frunte cu șeful

Funcționari și beneficiari care au devenit inculpați pentru deturnarea fondurilor europene sau pentru subtilizarea lor se găsesc peste tot în țară, însă în oficiile județene din subordinea CRFIR 4 Sud-Vest Craiova, densitatea inculpaților a devenit din ce în ce mai mare. Aproape toți angajații Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Mehedinți, spre exemplu, au fost trimiși în judecată în dosare penale grele având ca obiect infracțiunile de corupție. Aceștia orbitează în jurul unor primari cu greutate din județ, împreună cu care au mătrășit zeci de milioane de lei. Culmea este că în loc să fie suspendați din funcție, angajații AFIR, care gestionează bani europeni, dar figurează ca inculpați în dosare de corupție cu același gen de fonduri, lucrează liniștiți fără a se simți jenați de asta.

La Mehedinți, lotul de inculpați cuprinde aproape tot personalul OJFIR, în frunte cu directorul Darius Alexandru Moldoveanu. Printre angajații din lotul penal se numără și două dintre finele diectorului regional, șeful CRFIR 1 Sud-Vest Craiova, Dorel Stăicuț. În cele mai celebre dosare penale, în care angajații OJFIR Mehedinți sunt inculpați, regăsim primari mehedințeni precum Rafael Dunărințu – primarul orașului Baia de Aramă și Lucian Coandă – primarul comunei Bâcleș. Acesta din urmă a ieșit ceva mai șifonat din procesele penale, alegându-se cu o atragere a răspunderii de 3.800.000 de lei, pentru o firmă care s-a înfruptat din fondurile venite de la AFIR.

Dosare de corupție

Concret, directorul OJFIR Mehedinți, Darius Alexandru Moldoveanu, figurează ca inculpat în dosarul penal nr. 2010/54/2017, aflat pe rolul Curții de Apel Craiova, având ca obiect infracțiuni de corupție. Dosarul are termen pe data de 5 noiembrie 2018. În același dosar, mai apar ca inculpați Șchiopu Giza, Popescu Doru Adrian și Burcă Raluca, iar AFIR s-a constituit ca parte civilă. Componența lotului penal din acest dosar este una cât se poate de interesantă. Astfel, doamnele Raluca Burcă și Giza Șchiopu sunt finele directorului Centrului Regional al AFIR, de la Craiova, Dorel Stăicuț. Pe de altă parte, celălalt inculpat, Popescu Doru Adrian este frate cu directorul adjunct al AFIR de la nivel central, David Eugen Popescu deci, oarecum indirect, chiar cu partea civilă din dosarul penal prezentat.

Într-un alt dosar penal, aflat de această dată pe rolul Tribunalului Mehedinți (4802/101/2016), se regăsesc în calitate de inculpați un lot întreg de angajați ai OJFIR Mehedinți, și anume: Coifan Cătălin Virgil, Brează Ileana, Șteanță Dumitru Cosmin, Surdilă Eugen, Iovici Cornelia și Șerdin Adelina. Aceștia sunt colegi de dosar penal cu un alt inculpat celebru: Rafael Dunărințu, primarul orașului Baia de Aramă.

Articolul precedentLipsa fondurilor pentru asigurarea căldurii în Turnu Severin ascute tot mai mult „cuțitele” între liberali și pesediști
Articolul următorPeste 21.000 de cereri de înscrieri în Partidul Realitatea. Vă mulțumim!