Aproximativ 1500 de tone de plastic sunt generate anual în județul Mehedinți.

Fiecare locuitor al județului aruncă astfel anual aproximativ 6 kilograme de plastic.

Din această cantitate doar 12% este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare.

Cifrele au fost extrase din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor, conform căruia în județul Mehedinți au fost generate 25 890 tone deșeuri menajere.

Este cea mai redusă cantitate, comparativ cu celelalte 11 județe riverane Dunării. Cifrele raportate pot fi însă influențate și de acoperirea redusă a serviciilor de salubritate în județ, doar 65%.

În localitățile riverane Dunării, Asociația Mai Mult Verde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și gestionarea corectă a deșeurilor.

Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județ este, în medie, de 65,49% (69,59% în mediul urban și de 61,39% în mediul rural).

Este cea mai redusă acoperire cu aceste servicii din cele 12 județe riverane Dunării.

Colectarea se face la puncte special amenajate, pe 4 fracții atât în mediul urban cât și în mediul rural, la un tarif de 12 lei/ pers./ lună (urban) și 4 lei/ pers./ lună (rural).

„Dintre județele analizate, în cazul a trei județe – Caraș-Severin, Olt și Mehedinți, sistemul a intrat în operare la finalul anului 2020 și respectiv 2021, ceea ce explică lipsa rezultatelor. În plus, mai sunt județe în care nu s-au finalizat licitațiile pentru atribuirea contractelor de delegare, așa cum este cazul județelor Brăila și Constanța” declară Liliana Nichita, Directorul Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

 

Sursa: Realitatea de Mehedinti

Articolul precedentBilanț coronavirus 21 februarie: 7.694 cazuri noi și 85 decese
Articolul următorAutoturism urmărit la nivel internațional descoperit în Mehedinți