Palatele copiilor și cluburile sportive școlare vor trece de la Ministerul Educației la primării, iar profesorii de la aceste instituții își pierd statutul de cadru didactic, potrivit proiectului de lege a Învățământului: Aceștia vor putea rămâne în cadrul instituțiilor nou formate ca funcționari – cadru didactic.

”O veste tristă pentru copiii și tinerii talentați din întreaga țară! Palatele și Cluburile Copiilor ar putea deveni în curând doar o amintire. Noua lege a educației, aflată în stadiul de proiect în dezbatere publică, propune tranziția palatelor și cluburilor în administrarea consiliilor locale și pierderea statutului de cadru didactic pentru cei care au fost dascăli, mentori și inițiatori în tainele artelor, sportului, culturii pentru sute de mii de copii din întreaga țară, vreme de decenii. Eliminarea acestor instituții de sub tutela Ministerului Educației, în contextul absenței unei metodologii clare de tranziție a competențelor administrative și scocio-profesionale, se pare că va conduce treptat la dispariția unui sector întreg de învățământ – cel extrașcolar; în fapt, cel mai iubit de copii, pentru valorile libertății de exprimare și manifestare culturală, dincolo de barierele obligativității”.

Există și o petiție online cu titlul: ”STOP DESCENTRALIZĂRII ÎN EDUCAȚIE! PALATELE, CLUBURILE COPIILOR ȘI CLUBURILE SPORTIV ȘCOLARE TREBUIE SĂ APARȚINĂ MINISTERULUI EDUCAȚIEI! SUSȚINE ȘI TU!” pe care o puteți accesa la următorul link:

https://www.petitieonline.com/stop_descentralizrii_in_educaie_palatele_cluburile_copiilor_i_cluburile_sportiv_colare_trebuie_s_aparin_ministerului_educaiei_susine_i_tu?fbclid=IwAR0rov_iPscqg1GVvJtM3d3EMxmpYBSILceW7qSLS_RHwn3v9taVp4N455Q

Petiția este un semnal la măsurile propuse pentru aceste instituții în noul proiect de lege a învățământului preuniversitar, aflat în dezbatere publică de câteva zile.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, astăzi, că proiectul legii învăţământului preuniversitar trebuie să pună în aplicare politicile naţionale privind descentralizarea, dar acest lucru nu va conduce la desfiinţarea palatelor copiilor, a cluburilor copiilor şi a cluburilor sportive şcolare.

Începând cu anul 2025, Ministerul Educaţiei va putea, prin consultare publică, să iniţieze legislaţia specifică, astfel încât Palatul Naţional al Copiilor, palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile sportive să se organizeze şi să funcţioneze ca instituţii publice în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, respectiv a consiliilor locale, cu personalitate juridică, pentru desfăşurarea activităţilor extraşcolare sau a unui program sportiv suplimentar – a arătat astăzi ministrul.

Articolul precedentCum va fi vremea astăzi
Articolul următorCum este controlat ROMPREST de George Dorobanțu și „la Famiglia” din CNAB – Document exploziv despre blocarea dividendelor