Unul din cei mai vechi contrabandiști sârbi care acționa pe teritoriul județului Mehedinți , dat în urmărire generală, a fost prins aseară în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin de polițiștii de frontieră.

Jankovici Liubişa, contrabadistul sârb, a fost reținut marți seară (18 decembrie), într-un imobil de pe strada Traian din municipiul Drobeta Turnu Severin, în baza unor informații deținute de poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracţionalităţii Transfrontaliere și Compartimentului Sprijin Operativ – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinți.

Pe numele lui Jankovici Liubişa (41 de ani), un contrabandist cu state vechi, extrem de periculos, exista un mandat de executare a pedepsei închisorii de 3 ani și șase luni, pentru săvârşirea de infracţiuni de contrabandă, eliberat la data de 13.12.2018 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

“Acesta a fost depistat în timp ce cobora scările dintr-un imobil din municipiul Drobeta Turnu Severin și nu s-a opus arestării. Persoana în cauză era căutată în vederea executării unei pedepse cu închisoarea de 3 ani și șase luni pentru săvârşirea de infracţiuni de contraband”, spune agent șef adjunct Corina Moraru, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Mehedinți.

Bărbatul în cauză a fost predat unei echipe operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinti, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Cine este Jankovici Liubişa

În vara anului 2012, poliţiştii de frontieră au destructurat un grup infracţional organizat care derula acţiuni de contrabandă cu ţigări peste fluviul Dunărea. Grupul de contrabandişti a introdus în ţară în mod ilegal peste 30.000 de pachete ţigări provenite din Republica Serbia, aprovizionând piaţa neagră din judeţele Mehedinţi, Dolj şi Gorj. Pentru trecerea ţigărilor de contrabandă peste fluviul Dunarea, traficanţii foloseau ambarcaţiuni rapide pe pernă de aer şi ski-jeturi, ulterior marfa fiind încărcată în autoturisme cu motoare modificate, de mare viteză.

Liderii grupului au fost identificați la acea dată ca fiind Jankovici Liubişa, cetăţean sârb rezident în Romania şi cetăţenii romani Ionela B. şi Andrei T., domiciliaţi în localitatea Turnu Severin. Dacă Jankovici Liubişa era „creierul” grupului de contrabandişti ocupându-se de coordonarea întregii reţele, B. Ionela se ocupa de siguranţa transporturilor de ţigări pe comunicaţii şi era folosită ca antemergător pentru autoturismele folosite în acţiunile ilegale . T. Andrei, sub supravegherea lui J. Ljiubişa, se ocupa de preluarea ţigărilor de la malul fluviului Dunărea, transbordarea ţigărilor din ambarcaţii în autovehicule şi de găsirea potenţialilor clienţi.

Liderul grupului infracţional, cetăţeanul sârb rezident în România, folosindu-se de contactele numeroase pe care le avea în rândul contrabandiştilor sârbi, a asigurat grupului de traficanţi de ţigări o foarte mare mobilitate fluvială şi terestră pentru a evita reţinerea sa de către poliţiştii de frontieră. Având familia în Serbia, acesta cumpăra cantităţi mari de ţigări şi angaja contrabandişti sârbi care, cu ajutorul unor glisoare (ambarcatiuni pe perna de aer) sau ski-jeturi de mare viteză, urmau să transporte ţigările peste fluviu în România.

În România, cetăţeanul sârb îşi organiza cu minuţiozitate activitatea infracţională de contrabandă. Alegea cu atenţie locurile unde urma să primească cantităţile de ţigări, cerceta terenul atât ziua cât şi noaptea cu ajutorul unor aparate de vedere pe timp de noapte urmărind în principal traseele elementelor poliţiei de frontieră şi locurile de dispunere ale autospecialelor şi ambarcaţiilor poliţiei de frontieră, comunicând mereu cu contrabandiştii sârbi pentru alegerea momentului oportun de introducere ilegală în ţară peste fluviu a unor cantităţi mari de ţigări.

Pentru a nu fi depistat de poliţiştii de frontieră acesta alegea locuri diferite de introducere în ţară a ţigărilor de contrabandă şi schimba mereu modul de operare. Indiferent de zi sau noapte, în momentul când avea certitudinea că poate să-şi desfăşoare activităţile infracţionale de contrabandă fără a fi prins, Jankovici Liubişa îi anunţa pe contrabandiştii sârbi care încărcau ţigările în ambarcaţii sau ski-jeturi rapide şi în aproximativ 5 minute aceştia le transportau peste fluviu în România. Cu ajutorul lui T. Andrei şi altor persoane, liderul grupului le transborda rapid din ambarcaţii în autoturisme puternice de tip „van” şi se deplasau către interiorul localităţilor din zona de frontieră.

Toată acţiunea era asigurată la malul Dunării de către B. Ionela care cu ajutorul unui telefon şi unui binoclu cu posibilităţi de observare în infraroşu îl anunţa pe J. Ljiubişa de apariţia poliţiştilor de frontieră. De altfel B. Ionela avea şi sarcina de a asigura traseul de deplasare al transpoturilor de ţigări de la malul Dunării până la locul de depozitare, sesizându-l imediat pe liderul grupului cu mesajul „ frontiera „ despre apariţia poliţiştilor de frontieră.

Pentru derularea activităţilor de contrabandă şi transportul ţigărilor la „traficanţii de ţigări„ din judeţele învecinate, J. Ljiubişa folosea 6 autoturisme cu motoare modificate a căror capacitate cilindrică depăşea 3000 de centimetrii cubi cărora le schimba frecvent numerele de înmatriculare.

Avea prieteni printre polițiști 

În 2013, un agent de poliție de la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Drobeta Turnu Severin, care se afla de mai multă vreme în atenţia ofiţerilor DGA Mehedinţi, a fost arestat pentru complicitate cu gruparea condusă de contrabandistul sârb.

Oamenii legii au stabilit că polițistul cârtiță, în perioada 2010-2012, a favorizat membrii grupului infracţional, specializat în contrabandă cu ţigări de provenienţă Serbia, sprijinindu-l pe liderul grupului Jankovici Liubişa, cu date şi informaţii pentru a îngreuna urmărirea penală sau a nu fi depistat de către lucrătorii de poliţie și pentru a-i asigura acestuia folosul infracţiunii.

„În luna februarie 2012, acesta a accesat fără drept, cu încălcarea normelor de securitate, folosind user-ul şi parola unui alt coleg de serviciu, bazele de date aflate la dispoziţia MAI, în scopul obţinerii de date confidenţiale pe care le-a transmis apoi unor persoane interesate. În cursul cercetărilor a fost autorizată efectuarea unor percheziţii informatice asupra calculatorului personal al agentului de poliţie, ocazie cu care au fost depistate pe unitatea de stocare a datelor documente clasificate, secret de serviciu şi secret de stat, pe care acesta le-a transferat fără drept de pe calculatorul de serviciu cu ajutorul unui memory-stick”, preciza la acea vreme DGA Mehedinţi.

Articolul precedentSE REDESCHID TOATE ȘCOLILE, LA MEHEDINȚI
Articolul următorCercetați pentru că vindeau ilegal petarde şi pocnitori în centrul Severinului