Acesta este titlul unui interesant simpozion care se va desfășura, timp de două zile, în frumoasa cetate de la malul Dunării. Restaurată relativ recent cu fonduri europene, Cetatea Medievală a Severinului are o reală nevoie de a fi pusă în valoare și introdusă în circuitul turistic național și internațional. Acesta este și motivul pentru care, oameni de cultură, profesori universitari și academicieni vor discuta despre strălucirea de altă dată a fortăreței și rolul ei istoric marcant.
Simpozionul CETATEA MEDIEVALĂ A SEVERINULUI, IMPORTANT CENTRU MILITAR, COMERCIAL ȘI SPIRITUAL AL ȚĂRII ROMÂNEȘTI se deschide miercuri, 20 noiembrie 2019, cu lansarea de carte „Cultura și Spada. Cultura materială a elitelor din Transilvania în Evul mediu târziu”, semnată de prof. dr. Adrian Andrei Rusu. Evenimentul continuă, pe tot parcursul zilei, cu o serie de conferințe științifice, susținute de prestigioși istorici și profesori universitari. printre aceștia, remarcăm prezența profesorului universitar doctor Constantin C. Petolescu, membru corespondent al Academiei Române. Lucrea sa se numește „Cetatea Grădețului între antichitate și Evul Mediu”.
Între lucrările ce vor fi prezentate mai amintim: „Țara Severinului” – prof. univ. dr. Dinică Ciobotea; „Cetatea Severinului între secolele XIV – XVI” – prof. dr. Ioan Hațegan; „Circulația monetară în zona Cetății Severinului, secolele XIV – XVI” – dr. Toma Rădulescu.