A devenit o tradiție ca anual în luna septembrie handbalul să devină pentru câteva zile sportul rege în municipiul Orșova. Și acest lucru se întâmplă datorită a peste 100 de foști handbaliști de performanță inimoși care de peste opt ani se întâlnesc într-o competiție internațională în diferite orașe din sud-vestul României pentru a aduce un omagiu fostului antrenor de handbal  Ion Cernescu.

Sâmbătă, 15.09.2018, începând cu ora 10.00, în municipiul Orșova peste 100 de foști handbaliști profesioniști participă la o inedită  competiție de handbal masculin destinată echipelor de Old S Boys în memoria fostului antrenor de handbal Ion Cernescu. Ajunsă la cea de-a-8-a ediție, competiția aliniază la start echipele de old s boy H.C. Hamburg,  H.C. Kladovo, H.C. Jimbolia, H.C. Hunedoara, H.C. Drobeta Turnu Severin si echipa gazdă, H.C.Orșova. De fapt este o competiție între foști handbaliști români și handbaliști din diaspora sârbă, majoritatea descendenți din Valea Timokului.  An de an, fiecare din echipele participante sunt gazde si organizează o astfel de competiție.  Festivitatea de deschidere a competiției va avea loc între orele 10.00-10.30  în Sala de Sport a Școlii Generale Petre Dumitriu, locație în care se va desfășura de altfel și competiția propriu zisă  de handbal.  Cele 6 echipe se vor repartiza în două grupe valorice. Acestea vor juca între ele, apoi  echipele clasate pe locul 1 în grupele valorice între ele,  echipele clasate pe locul 2 între ele și  echipele clasate pe locul 3 între ele.

Participanții la această competiție sunt convinși că sportul este foarte important indiferent de vârstă și consideră că acest tribut adus handbalului trebuie să constituie un exemplu pentru generația mai tânără.  Deși sunt convinși că timpul performanței a trecut, important este că între sportivi s-a creeat o legătura de prietenie extraordinară. Totul din dragoste pentru handbal. Un exemplu îl constituie echipa din Hamburg care parcurge 1850 de kilometri pt a participa la acest turneu. O parte din jucătorii echipei Jimbolia sunt români stabiliti la Karls-Baden în Germania si în fiecare an parcurg 1500 de kilometri pt a fi alături de noi. Pentru toți jucătorii prea putin contează clasamentul. Important este spiritul de fair-play.

Dar cine a fost  Ion Cernescu ? Profesor- antrenor de handbal de numele căruia sa leagă mișcarea sportivă din Orșova…. atunci când sportul era apreciat în municipiul Orșova. A pregătit si a antrenat multe generații de copii care visau să ajungă celebrii datorită acestui sport bărbătesc. Sub lozinca „nu există nu pot, nu  exista nu vreau” i-a învățat pe mulți dintre sportivii pe care i-a antrenat  sa aibă încredere în colegul de echipă, să-și respecte adversarul, sa-și dorească să fie învingători, să recunoască  când adversarul este mai bun și a câștigat meciul pe teren deoarece în viața de zi cu zi, câștigă sportul.

Profesorul Cernescu a fost un exemplu mobilizator pentru multe generații. De altfel cel mai bun produs al handbalului orșovean și al muncii de o viață a profesorului Cernescu este Alexandru Folker, triplu campion olimpic și mondial cel care în perioada sa de glorie a creeat o adevarată emulație printre handbaliștii participanții la competiția care se va desfășura în aceste zile.

Articolul precedentUn pompier de la ISU Drobeta, campion național la culturism și fitness
Articolul următorSe modernizează drumul județean 671 E din zona de munte a Mehedințiului