Vineri, 24 mai, credincioşii mehedinţeni din satul Godeanu prăznuiesc Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei.

Programul manifestărilor va începe la ora 08.30 cu Sfânta Liturghie săvârşită pe dealul Chiciora de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Vor fi prezenţi: Preasfinţitul Părinte Nicodim  – Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei – Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Gurie – Episcopul Devei şi Hunedoarei şi Preasfinţitul Părinte Siluan – Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria. Răspunsurile stranei vor fi date de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

Credincioşii care doresc să participe la acest eveniment o pot face adresându-se preoţilor de la parohii care organizează pelerinaje la această zi de sărbătoare.

Ciumarca reprezintă o zi specială ce se sărbătorea pentru apărarea de ciumă. Aceasta a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, care ajungând în satele Mehedinţiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare care a decimat populaţia Europei în secolul al XIV-lea. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri, făcea rugăciuni împreună cu toţi locuitorii ca molima să ia sfârşit. Rânduiala se păstrează şi astăzi. Astfel, în fiecare sat de deal şi de munte din Mehedinţi se prăznuieşte această sărbătoare denumită ciumarcă, la data stabilită pentru fiecare zonă.

Articolul precedentSpitalul Județean Mehedinți nu mai are bani pentru angajații de la Medicină Legală
Articolul următorSe toarnă asfalt în Clisura Dunării, pe sectorul Svinița – Dubova