Cum se atribuie contractele de deszăpezire pe drumurile județene în Mehedinți

 

Consiliul Județean Mehedinți este din nou descoperit și intră în luna noiembrie fără să aibă operatori de deszăpezire pentru drumurile județene pe care le administrează. Asta înseamnă că în cazul unei ninsori puternice, județul ar fi paralizat, cu mici excepții în comunele unde primarii au reușit să-și achiziționeze utilaje cu care să intervină în astfel de situații.

Practic, până la data de 1 noiembrie a.c., trebuiau pregătite stocurile de material antiderapant şi combustibil în bazele operaționale, utilajele puse la punct astfel încât să acţioneze în orice moment dacă situaţia o impune,  iar materialul antiderapant  depozitat pe marginea drumurilor judeţene.

Oficial, Consiliul Județean Mehedinți susține că a făcut demersuri în vederea atribuirii contractelor de servicii de deszăpezire pentru drumurile județene încă de la începutul anului 2018. Numai că funcționarii CJ Mehedinți s-au ”împotmolit” în elaborarea documentației de atribuire documentelor, astfel că Agenția Națională pentru Achiziții Publice a respins documentația.

Consiliul Județean Mehedinți vine cu explicații puerile într-un comunicat de presă și spune că “în prima etapă, Agenția Națională pentru Achiziții Publice a respins documentația, motivul fiind acela că legislația modificată între data depunerii de către CJ Mehedinți a documentelor și evaluarea lor de către ANAP, prevedea atașarea unor clauze de risc în caietul de sarcini”. Lucrurile nu stau deloc așa fiindcă și în baza vechii legi, în caietul de sarcini trebuiau prevăzute clauze de risc. Apoi, ca urmăriți de ghinion, responsabilii din CJ Mehedinți nu au finalizat procedura din cauza „neseriozității” unui operator economic:

„Ulterior acestei situații, procedura a fost reluată de către CJ Mehedinți, un operator economic a depus ofertă de participare, dar din motive independente de Consiliul Județean Mehedinți, operatorul nu a depus documentele finale pentru a se încheia atribuirea serviciilor, fiind necesară reluarea procedurilor. În acest moment, se așteaptă depunerea de oferte din partea operatorilor economici până în data de 26 noiembrie 2018”.

Situația se repetă

Scenariul este tras la indigo cu cel de anul trecut când contractul de deszăpezire a fost atribuit unei firme abia la mijlocul lunii decembrie nu prin licitație deschisă, ci printr-o procedură de negociere fără un anunț de participare. În data de 15 decembrie, preşedintele Consiliului Judeţean, Aladin Georgescu, împreună cu prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, anunțau într-o conferinţă de presă că după opt proceduri de atribuire prin licitaţie publică eșuate (neprezentarea niciunui operator) în data de 8.12.2017, a fost semnat primul contract de întreţinere curentă a drumurilor judeţene, aferent lotului 3, iar în data de 14.12.2017, s-au semnat și celelalte  contracte, pe loturile 1 şi 2.

“Dezinteresul” firmelor de casă pentru deszăpezire

Culmea, dacă până în 2016, existau trei firme de casă abonate la banul public și apropiate de unii politicieni care în mod tradițional se ocupau de deszăpezirea drumurilor județene, din anul 2017, brusc, acestea nu mai sunt interesate de aceste contracte, în condițiile în care se știe foarte bine că iernile în județul Mehedinți sunt în general blânde, iar precipitațiile destul de reduse în ultimii ani.

„Este cunoscut faptul că la nivelul județului Mehedinți oferta în privința operatorilor de întreținere a drumurilor este extrem de scăzută, fapt ce duce la întâmpinarea problemelor legate de atribuirea contractelor”, se justifică Consiliul Județean Mehedinți în același comunicat de presă.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Caietele de sarcini întocmite de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Județean Mehedinți , în mod suspect, prevăd prețuri unitare foarte mici, astfel încât niciun operator economic să nu fie interesat să participe la procedura de licitație deschisă. După metoda clasică practicată de-a lungul anilor și în alte județe, se motivează alegerea procedurii de negociere fără un anunț de participare prin urgența situației (n.r. „Situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”).

În aceste condiții, în 2017, la solicitarea Prefecturii Mehedinți  s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe și s-a atribuit direct serviciile de deszăpezire unui operator. Și, surpriză, acesta a fost SC Trustul de Construcții Drobeta, adică unul din clienții fideli ai contractelor de deszăpezire în Mehedinți, iar contractul semnat la prețurile agreate de acesta.

Anul acesta, se pare că lucrurile se complică într-un fel fiindcă în ședința Colegiului Prefectural din data de 23 octombrie a.c. prefectul Nicolae Drăghiea a atras atenția reprezentanților șefilor structurilor MAI prezenți la ședință să urmărească cu atenție derularea acestei proceduri. Cel puțin la nivel declarativ prefectul nu mai vrea să dea credit funcționarilor din Consiliul Județean Mehedinți.

Partea bună este că vremea ține cu mehedințenii, temperaturile fiind nesperat de mari pentru această perioadă. Oricum, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, îi asigură pe locuitorii județului că este preocupat de această problemă: “Președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu îi asigură pe locuitorii județului că se fac toate demersurile legale, astfel încât circulația rutieră să se desfășoare în condiții bune pe parcursul iernii 2018-2019”.

 

 

Articolul precedentPesta porcină la granița cu Mehedințiul. Autoritățile sunt în alertă
Articolul următorAccident provocat de o șoferiță beată la Turnu Severin