Cum sunt readuse la viață vechile șezători

 

Vechile șezători sunt readuse la viață în cadrul unui proiect intitulat „Șezătoare la Palat”, derulat de Palatul Culturii „Teodor Costescu” în parteneriat cu Societatea cultural-artistică Dunaris. Miercuri seară a avut loc o primă întâlnire, în Sala Mehedințeană, un spațiu privilegiat și unic, îmbrăcat în haine de sărbătoare, cu scoarțe, ștergare și farfurii din lut.

„Intenționăm să reunim periodic oameni care au pasiuni în ceea ce înseamnă meșteșug popular, fie tradițional din zona rurală, dar și din zona urbană pentru că și la oraș sunt foarte multe meșteșuguri, lucruri pe care poate le-am uitat ori poate sunt oameni care ar vrea să le povestească și celorlalți ce fac ei. Ne-am gândit să adunăm și oameni cu pasiuni diferite, poate filatelia, gastronomia tradițională sau modernă. De asemenea, vrem să invităm pe cei care au pasiuni în domeniul medicinei tradiționale, dar nu ne vom feri să avem ca invitați personalități ale artei și culturii, oameni care știu să cânte ș.a. Vor fi și momente de actorie, intenționăm să avem și mici ateliere de creație pentru tineri, pentru adolescenți, pentru cei care vor să învețe câte ceva altceva”, spune Dan Șalapa, coordonatorul acestui proiect.

Este până la urmă o întâlnire de suflet a unor oameni care vor să împărtășească din experiența proprie și celorlalți.

„Ne-am gândit să fie într-un fel și o alternativă la lumea asta virtuală, ne întâlnim pe internet, dar uităm să ne întâlnim și să stăm de vorbă față în față și în felul acesta comunicăm mai mult, ne împărtășim ideile, ne împărtășim sentimente, gânduri și ceea ce știm să facem efectiv, de la bucătărie până la croșetat, tricotat. Este o modalitate de a deschide porțile pentru cei care vor să stea față în față de vorbă, ca odată, la șezătoare. Este o invitație pentru toți, așteptăm idei noi, propuneri de teme”, mai spune Dan Șalapa. Un rol important în cadrul acestui proiect îl are și Clubul Meșteșugarilor, condus de Ana Chițulescu.

 

 

Articolul precedentA curs cu amenzi de la Poliția Rutieră
Articolul următorGrupul Umoristic „Cavalerii Râsului” a obținut două premii