Punctualitate de candidat la Președinția României! Candidatul USR, Dan Barna, a întârziat aproape două ore de la întâlnirea cu severinenii. Întâlnirea era programată la ora 18:00 pe Esplanada Crișan, însă prezidențiabilul USR a ajuns aici aproape de ora 20:00. I-au mai trebuit vreo 10 minute să coboare din autocar, după care, fără să își ceară scuze și fără să dea vreo explicație, a început să turuie aceeași placă: anticipatele.
Circa 30 – 40 de persoane, în special tineri, dar și mulți jurnaliști locali s-au strâns ieri seară, în jurul orei 18:00 pe Esplanada Crișan, unde USR Mehedinți anunțase, pe contul de socializare, că vine candidatul la funcția de Președinte al României, Dan Barna. Agitație mare, steaguri și pliante cu prezidențiabilul, dar din peisaj lipsea tocmai omul cel mai important, Dan Barna. Pe la 18:00 și un pic, cineva care îi urmărea traseul pe mobil a anunțat că Barna întârzie.
Venea de la Reșița și activul de partid din Mehedinți estima că s-ar afla aproape de Orșova. De la „marele anunț”, au mai trecut, însă, aproape 2 ore, până să apară prezidențiabilul. Pe la ora 19:40, autocarul cu staff-ul de campanie a parcat, ușile s-au deschis, dar nu ieșea Barna. După vreo 10 minute, acesta a coborât totuși, plin de zâmbete, salutând prezidențial și a început să vorbească în fața camerelor video. Niciu8n cuvânt despre întârziere, nicio scuză, doar declarații despre anticipate.
În stradă îl așteptau vreo 30 – 40 de persoane, care au început să strige, ce-i drept, destul de palid, „Barna Președinte!”. Teoriile prezidențiabilului au fost, însă, cele deja știute: „Alegeri anticipate, nominalizarea formală a doi candidați de premier, pentru a provoca anticipatele, o Românie fericită” și toate celelalte.
„Să schimbăm clasa politică!”
„România merită și are nevoie să se schimbe acum, nu peste 5 ani, nu peste 10 ani, nu mai putem accepta ca în fiecare an, un oraș de mărimea Brașovului să se mute în străinătate, este momentul în care putem să schimbăm clasa politică. Există o alternativă reală, oameni care nu au legătură cu această istorie care timp de 30 de ani ne-a ținut mare parte în loc, suntem niște tineri și niște persoane active care ne-am asumat să ne implicăm în ceea ce înseamnă managementul României. Există candidatura mea care poate să ducă România pe direcția care avem atâta nevoie, a unei țări în care tinerii își doresc să trăiască”, a spus Barna.
„Mi-aș dori să fie primul meu act dizolvarea Parlamentului!”
La scurt timp, Barna a trecut la anticipate: „Soluția este aceea a alegerilor anticipate, fac din nou apel la celelalte partide să semnăm acordul pentru anticipate, să trecem moțiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, să intrăm în logica aceea a nominalizării a doi premieri, astfel încât președintele să poată dizolva Parlamentul, mi-aș dori să fie primul meu act ca Președinte, dizolvarea acestui Parlament, alegeri anticipate, astfel încât în februarie să avem un nou Guvern USR – PLUS”.
Ce înseamnă nominalizări formale?
Întrebat ce înseamnă nominalizări formale pentru premier, ca să fie provocate anticipatele, dacă de exemplu acestea ar însemna șoferul și femeia de serviciu, Barna a răspuns degajat în nota sa obișnuită: „Calendarul pentru anticipate înseamnă că am putea încă din acest mandat să avem cele două nominalizări formale, un lider politic de la oricare dintre partidele de opoziție, care să fie respins de Parlament, tocmai ca etapă pentru ajungerea la anticipate. dacă ne uităm pe calendar, putem avea alegeri anticipate în februarie sau martie, dacă terece moțiunea de cenzură în următoarele 2 – 3 săptămâni, după asta vom avea acest guvern provizoriu, președintele poate nominaliza pe oricine, noi asumându-ne prin acel pact pentru anticipate, că vom respinge respectivele nominalizări. Nu vorbesc de femeia de serviciu, adică nu în glumă, dar orice nominalizare de om politic care își asumă să fie respins în Parlament.”
Întrebat cine își va asuma să își încheie mandatul mai devreme, barna a răspuns: „Parlamentarii USR!”. La guvernare nu vrea Barna să intre pentru că „pe actuala formulă parlamentară nu se pot face reforme”.