DIN DRAGOSTE PENTRU ARTA POPULARĂ

Pasionatul culegător de artă populară Mihai Munteanu, fost dansator în Ansamblul „Izvorașul” și actualmente referent cultural la Palatul Culturii „Teodor Costescu”, continuă să ne uimească! Aproape că rar mai întâlnești atâta dragoste pentru folclor, tradiții și valori culturale românești! Acest om caută obiecte din tezaurul tradițional și le pune în valoare cu măiestrie, la Sala Mehedințeană. Ultima achiziție este o colecție de linguri de lemn, sculptate.

Când spui Mihai Munteanu, te cuprinde pe loc nostalgia vremurilor demult apuse ale copilăriei, în satul bunicilor, la căsuta de la țară, unde bunica împodobea odăile cu macaturi și cuverturi, cu țesături superbe înflorate și unde lingura de lemn, strachina de lut și furca de tors erau omniprezente! Actualul referent al Palatului Culturii „Teodor Costescu” recunoaște că este un om încăpățânat cu pasiunile sale și că a stăruit pe lângă conducerea așezământului cultural până când i-au dat o sală unde să conserve tezaurul popolar românesc. Sala Mehedințeană poate fi vizitată azi acolo pot fi descoperite piese unice, de la costume populare, unelte vechi tradiționale și până la tesături unicat. Ulima achiziție superbă este o colecție de linguri de lemn sculptate, aparținând meșterului popular Dumitru Mitică, de la Răscolești – Mehedinți.

Sala Mehedințenă mai conține tesături populare, obiecte casnice, cuverturi țesute la război, cusături manual și o sumedenie de obiecte de o frumusețe rară. Cele mai multe vin din colecții ale artiștilor populari, ale culegătorilor de folclor și ale interpreților de muzică populară, Costumele, de exemplu, fac parte din colecția personală a doamnei Nina Predescu. În sală se mai află mărturii ale istoriei Ansamblului Folcloric „Izvorașul”.

Articolul precedentSURSE Președintele PSD Mehedinți se dezice de Liviu Dragnea
Articolul următorUn bărbat din Constanța a înșelat mai mulți crescători de animale din Mehedinți