Doi funcționari din Mehedinți au fost prinși în flagrant în timp primeau 30.000 de euro mită. Șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți și directorul executiv al Directiei Cadastru Primaria municipiului Drobeta Turnu Severin au fost retinuti, vineri, de procurori.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 10 iulie 2020, a celor doi, șeful Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), spălarea banilor și complicitate la luare de mită, Vintilă Constantin și directorul executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, Preduț Iancu Cătălin.

În ordonanța procurorilor se arată că Vintilă Constantin ar fi cerut și ar fi primit o sumă de bani de la o persoană (martor), pentru a rezolva ca această persoană să poată intra în posesia unui teren de 5.000 mp în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Persoana respectivă era îndreptățită să intre în posesia suprafeței de teren ca moștenitor, după ce câștigase in instanță dreptul de reconstituire.

Concret, în schimbul banilor, inculpatul Vintilă Constantin ar fi formulat, în numele persoanei îndreptățite, o cerere pentru punerea în posesie cu terenul de 5.000 mp și pentru a-i facilita emiterea unei hotărâri favorabile de către Comisia de fond funciar.

“După ce ar fi formulat și depus cererea menționată, inculpatul Vintilă Constantin ar mai fi pretins, în cursul anului 2019, de la aceeași persoană, și cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp pentru sine. În schimb, acesta s-ar fi angajat să asigure eliberarea efectivă a titlului de proprietate și punerea în posesie efectivă cu terenul de 5.000 mp situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin”, transmite DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii anticorupție mai arată că în urma presiunilor constante exercitate de Vintilă Constantin în perioada mai – iunie 2020 asupra persoanei îndreptățite, aceasta a încheiat la notar, la data de 9 iunie 2020, un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către inculpatul Vintilă Constantin. În realitate, contractul respectiv fusese încheiat și autentificat doar pentru a masca bucata de teren de 1.000 mp ce urma sa fie cedată funcționarului, drept mită.

Însa nu numai angajatul prefecturii a cerut spaga de la cetateanul respectiv. Potrivit DNA, pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate, si inculpatul Predut Iancu Catalin, director executiv al Directiei de Cadastru si Fond Funciar din cadrul Primariei mun. Drobeta Turnu Severin ar fi pretins de la aceeasi persoana, in cursul anului 2019, prin intermediul inculpatului Vintila Constantin, cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 1.000 de mp.

Astfel, la data de 9 iulie 2020, pentru sprijinul acordat persoanei îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate, inculpatul Preduț Iancu Cătălin ar fi primit banii pretinși, respectiv 30.000 de euro, în biroul inculpatului Vintilă Constantin, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

“Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 10 iulie 2020, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, DNA.

Sursa: Realitatea de Mehedinti

Articolul precedentMarcel Vela: Polițiștii din România vor purta camere video de corp
Articolul următor100% TU DECIZI! Robert Negoiță, primarul cu titlul „șmecherie în pandemie”. Primul, în 2016, pe lista rău-platnicilor