FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ CONFIRMAT, ÎN MEHEDINȚI

Ceea ce vineri era doar o suspiciune, s-a confirmat astăzi! Focar de pestă porcină africană în comuna mehedințeană Gârla Mare! Opt dintre cele nouă probe trimise la laboratorul regional de la Craiova s-au dovedit a fi pozitive, astfel încât autoritățile au intrat deja în alertă. Au fost uciși 50 de porci care se aflau în incinta în care s-a descoperit focarul, iar cadavrele acestora au fost îngropate conform procedurii, De asemenea, s-au instituit echipe mixte la fața locului și filtre de protecție la limita cu comunele vecine, Vrata și Pristol. De frică, localnicii taie porcii pe capete!

Primul focar de pestă porcină consemnat în județul Mehedinți, de la izbucnirea epidemiei, a fost confirmat în comuna Gârla Mare. Este în incinta unei ferme de suine dezafectate, în care câțiva localnici își țineau la comun animalele. Fostul complex de porci a funcționat până în anul 1989, în subordinea fostului CAP local. După dezafectare, localnicii au adus aici animale, astfel încât, la izbucnirea focarului, în zonă se aflau 50 de porci.

Localnicii au intrat în panică serios! Începând de vineri seara, locuitorii comunei Gârla Mare își taie porcii zi și noapte!

Vineri dimineața, în această incintă a fost anunțată existența a 5 cadavre de porcine, însă până la sosirea autorităților sanitare veterinare județene, 4 dintre cei 5 porci morți fuseseră incinerați. Reprezentanții DSVSA Mehedinți au prelevat organele singurului cadavru găsit la fața locului, iar spre seară s-au întors pentru a preleva organele de la încă un porc mort. Acestea au fost transmise la laboratorul regional de la Craiova. Tot acolo au fost transmise alte 9 probe de sânge de la suinele găsite în incintă.

Sâmbătă dimineața a fost convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și s-a dispus acționarea imediată pentru instituirea tuturor măsurilor specifice existenței unui focar de pestă porcină africană. La scurt timp după începerea ședinței, temerea autorităților s-a adeverit, deoarece buletinul de analiză de la Craiova a fost clar: 8 dintre cele 9 probe de sânge au fost declarate pozitive, adică prezența fără dubii a virusului pestei porcine africane.

Primele măsuri

Din acest moment, lucrurile au luat o turnură dramatică. Autoritățile sanitare veterinare au descins în focar, au ucis 50 de animale, iar după prelevarea de noi probe le-au îngropat, conform procedurii. De asemenea, la fața locului a fost adusă o echipă mixtă formată din polițiști, jandarmi și reprezentanți ai DSVSA Mehedinți. S-au instituit și două filtre de protecție cu covoare și dezinfectant la limita cu comunele vecine Vrata și Pristol. Norocul locuitorilor din comună este totuși faptul că incinta în care s-a descoperit focarul este la 500 de metri de locuințe, izolat, și acest aspect ar putea, în opinia autorităților, să conducă la idea că epidemia nu va ajunge și în sat, la animalele din gospodăriile oamenilor.

„Da, este adevărat, laboratorul din Craiova a confirmat existența virusului în 8 dintre cele 9 probe trimise. Am trecut imediat la executarea procedurilor standard, am închis focarul, am ucis toți cei 50 de porci din incintă, s-a făcut dezinfecția, iar acum s-a instituit monitorizarea la fața locului. Suinele găsite în incintă aparțineau unui număr de doi proprietari, cu care am discutat și am verificat dacă mai au animale și în gospodării. Totuși, conform procedurii, nu avem certitudinea că ar fi focare și în gospodăriile din sat, ci doar în incinta izolată de noi. Abia după ce vom avea și cea de-a doua confirmare de la București vom ști exact cât de mare este amploarea focarului”, a precizat, telefonic, pentru realitateademehedinti.net, directorul executiv al DSVSA Mehedinți, Ionuț Mari.

Articolul precedentSUSPICIUNE DE PESTĂ PORCINĂ, ÎN MEHEDINȚI, LA GÂRLA MARE
Articolul următorCare este câştigul salarial mediu nominal brut în Mehedinți