Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 20 februarie, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor.

Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul evenimentului cu tema „Dezrobirea romilor și semnificația sa pentru minoritatea romă și societatea românească”, organizat de Agenția Națională pentru Romi, sub egida Academiei Române, la Biblioteca Academiei Române din București.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Dezrobirea romilor reprezintă un moment istoric semnificativ în modernitatea României, 20 februarie marcând 168 de ani de la dobândirea libertății pentru această etnie, un proces complex care are încă reverberații în societatea noastră actuală. Marcarea – prin lege – a Zilei Dezrobirii demonstrează angajamentul comun al oamenilor politici și al cetățenilor de a face posibilă o reală incluziune politică, economică și social-educațională a romilor și de a sprijini membrii comunităților lor pentru a-și pune în valoare potențialul, ca participanți activi la viața națiunii.

Prin marcarea acestei zile, statul român recunoaște suferințele îndurate timp de secole de romi și aduce un omagiu victimelor discriminării, cu atât mai mult cu cât dezrobirea juridică de la mijlocul secolului XIX nu a putut să înlăture decalajele rămase care, de-a lungul timpului, au dus la stigmatizarea romilor.

Deși eliberați, romii au suferit în continuare prin pauperizare, marginalizare și prin încercarea de anulare a identității lor, un moment dramatic reprezentându-l deportările din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Doar depășind această moștenire, putem vorbi despre o Românie modernă, europeană și rezilientă.

Ziua de astăzi, dedicată Dezrobirii Romilor, ne oferă prilejul de a evalua progresele pe care le-a înregistrat societatea românească în ceea ce privește incluziunea romilor, dar mai ales de a conștientiza responsabilitățile pe care le avem în continuare. Salut eforturile derulate în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate în Strategia Guvernului României pentru incluziunea romilor 2022-2027, prin care România continuă să-și mobilizeze energiile în edificarea unei societăți a egalității de șanse pentru toți.

Asumarea trecutului rămâne una dintre cele mai importante provocări ale prezentului. Fără înțelegerea istoriei și a cauzelor care au condus la suferințe teribile, extremismul va continua să amenințe atât Europa, cât și întreaga lume.

Conform noii Legi a învățământului preuniversitar, includerea în programa școlară începând cu anul 2025 a disciplinei opționale „Istoria, robia și deportarea romilor” reprezintă mai mult decât o simplă ajustare a programelor de studiu. Elevii de gimnaziu și liceu vor putea studia tradițiile multiseculare ale romilor, dar și faptul că robia și deportările acestora au fost realități dramatice ale istoriei noastre comune. Aceste aspecte dureroase ale trecutului trebuie să fie cunoscute de noile generații pentru a putea combate discriminarea și discursul incitator la ură prin educație, toleranță și respect reciproc.

Rememorarea istoriei să ne inspire în efortul nostru comun de a face ca România să devină un spațiu al oportunităților egale pentru toți cetățenii săi, indiferent de etnie!”, a trransmis Klaus Iohannis.

Articolul precedentCoaliția, în impas. PSD și PNL țin cu dinții de Cotroceni. Iohannis și Ciolacu, întâlnire crucială înainte de decizia pe alegeri
Articolul următorRestricții de circulație în Atena în contextul protestelor fermierilor. MAE a emis o atenționare de călătorie