Vremea însorită pentru acest început de octombrie i-a scos duminică pe severineni din casă.  În timp ce prin secțiile de votare abia dacă pășea vreun votant, în Târgul Veterani, sute de severineni veniseră la cumpărături. Este locul cel mai frecventat la sfârșit de săptămână, „Mall-ul”, cum îl numesc locuitorii orașului de la Dunăre.

„Nu știu dacă ajung la secția de votare, am venit să-mi caut niște anvelope de iarnă și să mă întâlnesc cu prietenii”, ne spune un domn. Mare îmbulzeală și la încălțămintea second-hand. Doamnele cotrobâie prin muntele de ghete și cizme în căutarea unei perechi de încălțăminte potrivite și la un preț bun. ”Auzi, fată, care e treaba cu referendumul ăsta? Tu ai fost? Că eu nu prea am înțeles de ce ne cheamă ăștia a vot”, îi spune o severineancă unei prietene cu care venise la shopping. Mult mai preocupată cu proba unui pardesiu, amica acesteia i-a răspuns sec: „Nu știu, fată, și nici nu mă interesează! Să ia dracu cu referendumul lor”

Pe margine, terasele unde se servesc mici și bere sunt pline ochi de severinenii veniți la cumpărături în târg. Discuțiile sunt aprinse și de la fotbal, probleme de serviciu ori cu mașina din parcare se ajunge inevitabil și la referendum. „Bă, eu m-am dus, dar m-am certat cu muierea că ea mi-a spus că nu am ce căuta la votare, dar asta e! Trebuia să-mi fac datoria de cetățean! Muierea cu ale ei, că nu ne-au mai pus la pensie!”, spune cu năduf un domn, după ce înfulecă cu poftă dintr-un mic. “Păi, are dreptate a ta, așa e. Nici eu nu mă duc, cheltuiesc banii aiurea cu referendumul ăsta! Cu banii ăștia făceau un spital ori un drum!”, îi spune prietenul de la masă.

Coadă și la gogoși, dar și la hamsii prăjite. „De ce mă filmezi? Nu ai voie!”, strigă spre noi o femeie care vinde haine și încălțăminte, semn că nu prea e în regulă cu marfa pe care o vinde prin târg.

Aglomerație este și la sectorul agricol al târgului. Nu poți să treci pe acolo fără să admiri porumbeii aduși la vânzare ori iepurașii. „Să le spune-ți că nu avem loc suficient pentru vânzare. Vedeți cum stau porumbeii înghesuiți și aici pe jos!”, strigă un crescător de porumbei la noi. Un tânăr care venise la vânzare cu rațe nu ne-a lăsat până nu l-am fotografiat cu un rățoi pe care cerea 50 de lei. Și cum gospodinele pregătesc în această perioadă murăturile pentru iarnă, foarte multe doamne cumpărau gogonele, gogoșari și castraveți. „Ai ajuns la referendum, ai votat?, o întreabă o gospodină pe o vecină. Nu mai de asta nu am eu timp? Îmi face mie cineva treaba? Lasă-mă fată cu prostiile astea!”, îi răspunde aceasta.

 

Articolul precedentBEC, ora 13,00: Prezența la vot în Mehedinți se apropie de 15 la sută
Articolul următorVIDEO: LINIȘTE ȘI PACE, ÎN SECȚIILE DIN MEDIUL RURAL