VIDEO: LINIȘTE ȘI PACE, ÎN SECȚIILE DIN MEDIUL RURAL

La orele amiezii, prin majoritatea secțiilor de votare din mediul rural al județului Mehedinți bătea vântul. Unul, maxim doi alegători pe oră! Cam aceasta era frecvența votului! Atât membrii secției de votare, cât și polițiștii de la intrare se plictiseau îngrozitor. Puțin peste 150 de persoane, din cele 917 au venit la vot în satul Jidoștița, iar în comuna de care ține acest sat, Breznița Ocol, 100 de persoane, din cele peste 1.400. Plictiseală mare, pustiu și multă liniște!

Județul Mehedinți acumula, la ora 13:00,potrivit datelor furnizate de BEC, o prezență de 14,46 la sută. În mediul rural, prezența ceva mai mare decât în orașe, dar prin multe din sate, secții goale și o plictiseală de moarte – acesta era tabloul undeva în apropiere de ora 14:00. Am așteptat circa două ore lângă secția de votare 125, din satul Jidoștița, ce aparține de comuna Breznița Ocol. În tot acest timp, doar două persoane au venit la vot. Un consilier local mai dădea târcoale secției, iar preotul satului a trecut și el să vadă cum stă treaba. Niciunul nu a dorit să fie filmați, spunând că sunt doar în trecere. În rest,o plictiseală de moarte în secția amenjată în clădirea școlii. Cei doi polițiști de la intrare ieșiseră la soare, în timp ce membrii biroului electoral stăteau cuminți pe scaune și priveau către sala goală, în care linistea era parcă prea adâncă. La un moment dat, o doamnă, costumată lejer în trening, împreună cu fiul său, au intrat în secția de votare. Le-a luat mai puțin de două minute să pună ștampila, iar tânărul s-a închinat cu gesturi largi înainte de a introduce votul în urnă. Femeia nu a vrut să fie filmată, dar, întrebată de ce a venit la vot, a precizat sec: „Și eu sunt român!”.

La câteva zeci de metri de secția de votare, cîrciuma era închisă, iar în stația de autobuz și în preajmă, câțiva oameni își vedeau de treabă. „Nu mergeți la vot?” – i-am întrebat, iar răspunsul a venit prompt: „Până deseară e timp!”.

Imaginea e emblematică pentru marea majoritate a satelor mehedințene. La 10 kilometri mai încolo, în comuna mamă, la Breznița Ocol, aceeași liniște evidentă de duminică. Ce-i drept, aici am avut parte în 20 de minute de circa 4 localnici care veniseră să voteze, după care nici țipenie! Aici situația e și mai gravă decât la Jidoștița: din cei 1.488 de alegători înscriși pe listele electorale permanente, până la ora 13:00 veniseră 103, adică 6,92 la sută. Un cetățean curios îmi spune că nu cumva să îl filmez. După ce îi promit solemn că am închis camera și nicicum nu voi face așa ceva, omul spune apăsat: „Auziți, știți de ce nu vine domnule oamenii la vot?” , iar răspunsul nu întârzie: „Întrebarea asta e de toată jena! Nu înțeleg oamenii, nu știu ei ce e aia! De ce nu o fi pus întrebarea altfel? Cine știe ce mai ascund bandiții ăștia în urne?”.

Totuși, excesiv de amabili, membrii secției de votare au permis accesul, dar s-au informat dacă e acreditare sau nu. „E, asta e! Până deseară or venii ei, că mai are omul și treburi prin curte!”, a concluzionat o doamnă, plictisită rău.

Articolul precedentLa Târg, de Referendum. „Bă, eu m-am dus, dar m-am certat cu muierea”
Articolul următorBÎCLEȘ, MEHEDINȚI: 96 LA SUTĂ PREZENȚĂ LA VOT