Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, Ionuţ Gherasim, președintele Fundaţiei Coposu, Octav Bjoza, președintele AFDPR sunt prezenți astăzi la Drobeta Turnu Severin pentru a participa la evenimentul de dezvelire al bustului lui Corneliu Coposu în parcul central din municipiu.

Cu această ocazie au loc lansarea cărților „Mărturiile lui Nicolae Ciurică, ultimul partizan în viață” și „Fruntașii generației Marii Uniri, martirizați de regimul comunist”.

Manifestările debutează luni, 14 octombrie, la ora 10,00, cu o întâlnire între Nicolae Ciurică, ultimul partizan în viață din România cu membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Mehedinți. Dezvelirea bustului Seniorului Corneliu Coposu are loc la 12,30 în Parcul General Dragalina din Drobeta Turnu Severin.

Bustul din bronz a lui Corneliu Coposu a fost realizat de artistul Ioan Mercea, la comanda medicului urolog Mihai Petre, la acea vreme președintele filialei județene a PNȚCD Mehedinți.

A fost amplasat într-un părculeț din apropierea Casei Tineretului din Drobeta Turnu Severin, unde a rămas până la începerea lucrărilor de reabilitare a străzii Crișan.

Bustul nu a mai fost amplasat într-un alt loc, iar acum Asociația Foștilor Deținuți Politici Mehedinți împreună cu Primăria Drobeta Turnu Severin au dorit instalarea acestuia în Parcul Dragalina din centrul municipiului Turnu Severin, parc în care se află un alt monument închinat victimelor comunismului.

Politicianul român Corneliu Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, Bucureşti) a fost liderul opoziţiei din România postcomunistă. Absolvent de drept şi ziarist, om de încredere al liderului naţional-ţărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deţinut politic în condiţii foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.

După Revoluţia din 1989 a reîntemeiat oficial PNŢ sub numele de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi a fost preşedinte al PNŢCD-ului între 1990 şi 1995. În această calitate, a fondat Convenţia Democrată Română, al cărei prim preşedinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator în Parlamentul României în 1992. După decesul său, Corneliu Coposu a fost înlocuit de senatorul Ioan Bărbuş.

Articolul precedentBiserica din Schela Nouă își serbează astăzi hramul
Articolul următorA fost dezvelit la Turnu Severin bustul lui Corneliu Coposu