Sâmbătă, 8 septembrie, cu prilejul sărbătorii ,,Naşterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Vodiţa îşi serbează hramul. Sfântul aşezământ monahal este un important monument istoric şi arhitectural oltenesc, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar.

Evenimentul praznicar va începe de vineri seara, prin săvârşirea Slujbei de priveghere. În dimineaţa zilei de sâmbătă, credincioşii sunt poftiţi la un popas duhovnicesc, la Sfânta Liturghie săvârşită de către arhipăstorul plaiurilor mehedinţene, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim.

În Episcopia Severinului şi Strehaiei, mănăstirea Vodiţa și alte 13 biserici îşi serbează sâmbătă hramul.

Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi aşezământ a fost o mănăstire de călugări, întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.
Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi s-a construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.

Articolul precedentTRANSPORT DE PORCI, INTERCEPTAT DE POLIȚIE. VENEAU DIRECT DIN FOCARUL DE LA BIHOR
Articolul următorA făcut infarct la volan și a intrat cu mașina într-un cap de pod