MEHEDINȚIUL SUB TEROAREA PESTEI PORCINE AFRICANE

Județul Mehedinți a intrat, oficial, sub teroarea pestei porcine africane, odată cu confirmarea analizelor prelevate de la animalele moarte în complexul dezafectat de lângă Gârla Mare. Focarul a fost izolat și peste 50 de porcine au fost ucise și îngropate. Totuși starea de alertă se menține și este doar o chestiune de zile până când se va descinde în gospodăriile oamenilor pentru a fi ridicate și ucise animalele. Din primele informații, vectorul de transmitere ar fi vulpile.

Județul Mehedinți intră oficial sub teroare pestei porcine africane. Suspiciunea anunțată la finele săptămânii trecute de autoritățile sanitare veterinare s-a confirmat după analiza probelor prelevate de la cele cinci porcine găsite moarte în incinta unui fost complex de îngrășare a porcilor dezafectat, aflat la circa un kilometru de Gârla Mare. Primele măsuri luate au fost izolarea și dezinfectarea zonei, blocarea accesului în incintă și uciderea și îngroparea a peste 50 de porcine care trăiau în acel complex vechi. Ceea ce urmează, însă, este prăpădul. Se vor face descinderi în gospodării, pe o rază de 3 kilometri de la focar și se vor ucide toți porcii descoperiți. De asemenea, au fost instituite filtre de protecție și dezinfecție la ieșirile din comuna Gârla Mare către comunele vecine, Vrata și Pristol.

Inconștiență crasă

Porcii din focarul descoperit la Gârla Mare erau deținuți de cei doi paznici ai unui fost complex de porcine din vremea lui Ceaușescu, dezafectat. Aceștia aveau împreună circa 60 de porci, crescuți într-o mizerie de nedescris, fără respectarea oricăror minime măsuri de biosecuritate și într-o zonă frecventată de animale sălbatice, în special vulpi. Inconștiența maximă a acestor doi paznici a condus la îmbolnăvirea suinelor, iar primele semne au fost moartea a cinci animale. Analizele asupra organelor prelevate de la acestea au relevant existența cumplitei epidemii.

Iată declarația oficială a Direcție Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți (director adjunct Irina Zoican – VIDEO):

După izolarea focarului, DSVSA Mehedinți a procedat la acțiuni de informare a tuturor administrațiilor locale din zonă și acțiuni de control pentru a se asigura că sunt pregătiți de tot ceea ce poate fi mai rău. Amenințarea pestei este, însă, departe de a se fi înlăturat, județul este sub cod roșu, iar în cel mai scurt timp, pe o rază de 3 kilometri se va trece la uciderea porcinelor. Mai mult, sunt afectate și complexurile de porcine din zonă, de unde nu se mai poate vinde carne. Există, de asemenea suspiciuni că se scot porcii din focar.

Localnicii au intrat în panică, încă din primele zile în care au văzut în zonă poliția, jandarmii și angajații DSVSA, iar majoritatea dintre ei au început să își taie porcii, de teamă că îi vor pierde.

Măsurile care urmează vor fi deosebit de drastice. Există reguli stricte pe care oamenii trebuie să le respecte, printre care să stopeze transportul de animale și să anunțe imediat orice suspiciune de boală sau mortalitate. În județ sunt 7 ferme de creștere a porcilor, care acum sunt restricționate drastic. De asemenea, autoritățile spun că la nivelul județului Mehedinți, în ferme, sunt circa 7000 de capete de porcine.

Articolul precedentReținuți pentru lovire și furt calificat
Articolul următorUn singur parlamentar din Mehedinți și-a prezentat raportul de activitate din Camera Deputaților