Ministrul Petre Daea spune că România ar putea începe prin a nu mai distruge ceea ce avem. Declarațiile au fost făcute după ce Ministrul Agriculturii a fost prezent la secţia de pompare de la Ţigănaşi şi canalul de aducţiune de 12 kilometri, din Mehedinţi.

Ministrul a declarat ulterior că staţiile de punere sub presiune sunt devastate, canalele avariate, iar lipsa de acţiune se vede prin vegetaţia forestieră care a acoperit canalul.

„Astăzi, duminică, 7 august 2022, împreună cu directorul general al ANIF, Cornel Popa, am fost la amenajarea Crivina – Vânju Mare, în judeţul Mehedinţi, pentru a vedea stadiul lucrărilor începute în data de 21 iulie 2022. În urma discuţiilor purtate cu constructorul la faţa locului, am putut ajunge la concluzia că termenul de execuţie de 36 de luni va putea fi comprimat, ceea ce este de dorit şi apreciat.Văzând staţia de pompare de la Tigănaşi şi canalul de aducţiune de 12 km, care au intrat în programul de reabilitare, derulându-se acum lucrările de curăţire a secţiunii de scurgere, nu poţi trece cu vederea peste distrugerile făcute de-a lungul anilor. Nesăbuinţa şi lipsa de acţiune se pot vedea prin vegetaţia forestieră care a ocupat întreaga secţiune a canalului. Canalele au fost avariate, staţiile de punere sub presiune devastate, practic a fost scos din funcţiune întregul sistem”- Petre Daea

Ca soluție a spus că este nevoie de investiţii, de curăţarea secţiunii de scurgere, impermeabilizând canalele, înlocuind agregatele cu altele cu consum mai mic de energie şi să să fie pusă în funcţiune infrastructura secundară folosind bani europeni.

Ministrul a amintit că în şedinţa de Guvern din 3 august a fost aprobat Programul Naţional pentru Infrastructura principală de irigaţii. Conform prevederilor Legii 136/2022, Românai trebuie să ajungă până în 2027 la 2,6 milioane ha suprafaţă irigabilă, pentru care s-a prevăzut suma de 1,5 miliarde euro de la bugetul naţional.

Sursa: Realitatea de Mehedinti

Articolul precedentALERTĂ alimentară în magazine – Cel mai consumat produs vara, retras de la vânzare
Articolul următorRemanierea guvernamentală, între realitate și fentă: CULISELE unui scandal mocnit. Ce se va întâmpla cu rotativa din 2023?