După aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare pentru consolidarea, reabilitarea și restaurarea Muzeului de Artă din Severin, dar și după mai multe încercări de găsire a unei firme specializate, clădirea celebră în municipiu intră în reabilitare. Un consorțiu italian a semnat astăzi cu Consiliul Județean contractul de proiectare și execuție și va începe lucrările. În cel mult un an și jumătate, Muzeul trebuie reabilitat.
Mult așteptata reabilitare și restaurare a uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Drobeta Turnu Severin, ce găzduiește astăzi Muzeul de Artă, se apropie. După aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 5, dar și după o chinuitoare căutare a unei firme specializate în restaurare, astăzi a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Un consorțiu italian de prestigiu, cu experiență bogată în restaurarea clădirilor monument va reabilita și restaura Muzeul de Artă. Lucrările vor începe în cel mai scurt timp, iar în maxim 19 luni ar trebui să avem parte de o clădire superbă căreia i se va reda strălucirea și farmecul pe care îl merită. Consorțiul Italian care va reabilita clădirea este format din circa 100 de firme și are o vastă experiență în domeniul restaurării de monumente istorice. Clădirea se află în administrarea Muzeului Regiunii Porților de Fier.
Vezi ce spune ADRIAN MODORAN, director consorțiului italian RESEARCH CONSORTIO STABILE (video):
Prezența italienilor în ecuația restautării clădirii construită în anul 1890 de familia Sabetay are și o valoare sentimentală. Practic, casa ce a servit ca locuință pentru familia marelui industriaș mehedințean a fost construită de arhitecți și constructori veniți tot din Italia.
Doinița Mariana Chircu, manager Muzeul Regiunii Porților de Fier:
Proiectul are o valoare totală de peste 9,5 milioane de lei, din fonduri europene, iar la mementul la care s-a decis reabilitarea acestei clădiri s-a avut în vedere și faptul obiectivul are o arhitectură aparte, fiind construit în anul 1890, de una dintre cele mai bogate familii de industriași ai acelor vremuri. Pentru construcția clădirii au fost aduși meșteri italieni care au decorat-o în stil baroc, cu vitralii și mozaicuri de oglinzi. Până în anul 1989, a servit drept casă de oaspeți pentru familia prezidențială Ceaușescu.