MUZEUL PORȚILE DE FIER, EXEMPLU DE BUNE PRACTICI PENTRU VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL

După un proces lung și chinuitor, ce a durat aproape 10 ani, proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porților de Fier, locul unde se află piciorul podului construit de Aopollodor din Damasc, a ajuns la bun sfârșit. Mai mult decât atât, el a devenit chiar un exemplu de bune practici pentru specialiștii europenei în analiza implementării de proiecte ce pun în valoare patrimonial cultural și turistic. Un grup de astfel de specialiști a vizitat muzeul.

Vezi ce spune managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier, Doinița Mariana Chircu:

Au trecut aproape 10 ani de când Muzeul Regiunii Porților de Fier, locul considerat o adevărată poartă a latinității, în care se află ruinele Castrului Roman Drobeta și ale Podului lui Traian, a intrat în reabilitare, pe fonduri europene. Ceea ce părea a fi doar o amăgire, cu câțiva ani în urmă, a devenit acum o realitate!  Muzeul este la finele lungului și chinuitorului proces de reabilitare și a fost considerat de către un grup de lucru coordonat de ADR Oltenia, exemplu de bune practici.

Proiectul cu titlul „Reabilitarea Muzeului Regiunii Porților de Fier și valorificarea lui ca produs turistic” a fost declarat de către specialiști din mai multe țări europene un exemplu de bună practică pentru valorificarea patrimoniului cultural în regiune. Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de membru al unui consorțiu format din 8 parteneri din țări ale Uniunii Europene implementează proiectul FINCH – Impactul finanțării asupra dezvoltării regionale cu privire la valorificarea patrimoniului cultural. În cadrul acestui proiect, s-a format un Grup de Lucru Interregional, format din reprezentanți ai regiunilor partenere în proiect din Italia, Germania, Polonia, Spania, Grecia și Finlanda. Acest grup de lucru a vizitat toate obiectivele reabilitate și puse în valoare la muzeu.

Conducerea Muzeului anunță, de asemenea surprize deosebite pentru această primăvară, atunci când se va face inaugurarea oficială a parcului arheologic. Cu această ocazie va avea loc un Festival Latin, prima ediție, chiar în parcul archeologic.

Dacă examenul acestei evaluări a fost trecut cu brio, chiar și prin acest proiect de analiză de impact, ceea ce urmează va fi cu adevărat o provocare, deoarece noul Muzeu Porțile de Fier va trebui să atragă turiști și să se facă cunoscut în toată lumea.

Articolul precedentPăsările răpitoare se pregătesc de cuibărit în Parcul Natural Porțile de Fier
Articolul următorDeputatul Virgil Popescu: Soluția pentru încălzirea Severinului este o nouă centrală