Naveta Starship a companiei SpaceX, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a decolat joi dimineață de pe o platformă de lansare din sudul statului american Texas. Racheta fără echipaj a explodat în aer la scurt timp după decolare.

„Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, în timp ce SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară”, a declarat SpaceX într-un tweet.

Ambele trepte ale rachetei au explodat la trei minute după lansare și au căzut pe Pământ.

Explozia s-a produs la mare înălțime și nu pe rampa de lansare. Cele două elemente nu s-au separat, racheta a început să se învârtă, a explodat și apoi a căzut spre Pământ.

Cei de la SpaceX s-au arătat pe „live stream” bucuroși de rezultat, mai ales că Elon Musk spusese că sunt mari șanse să se întâmple ceva și că totul ar putea merge bine abia după mai multe lansări de test.

Acesta a fost doar un test și în cazul în care totul ar fi mers perfect compania nu intenționa să recupereze cele două elemente ale rachetei.

Bill Nelson, șeful NASA, a felicitat SpaceX, adăugând că fiecare mare realizare de-a lungul istoriei a necesitat și un risc calculat, fiindcă recompensa pe măsură vine dacă riști mult.

„Așteptăm să vedem ce va învăța SpaceX la următorul test, dar și pe mai departe”.

Elon Musk a felicitat şi el echipa care a lucrat la proiect şi a calificat lansarea ca fiind captivantă și a spus că o nouă încercare va urma „în câteva luni”.

 

Articolul precedentAvertisment meteo: Lumea s-ar putea confrunta cu temperaturi record în 2023, odată cu revenirea fenomenului El Nino
Articolul următorPe autostrada A1 București – Pitești traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă