Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin sărbătorește mâine, 27 martie, „Ziua Mondială a Teatrului. În acest sens, a pregătit un maraton de spectacole, evenimentele debutând încă de la primele ore ale dimineții (10,00) cu un spectacol pentru copii, plin de culoare, voie bună și armonie, “Cei trei purceluși”.
Și tot pentru micii spectatori va avea loc de la ora 12,00, spectacolul “Pinocchio”. Spectacolele vor continua cu piesa de teatru “Gaițele”, în regia Lucreției Epuran, la ora 17,00, în sala Virgil Ogășanu, unde intrarea este liberă. Seara, de la ora 19,00, severinenii sunt așteptați la o comedie spumoasă „Ghici cine bate la ușă?!”, cu actorii Dan Mirea și Andrada Samuilă de la Teatrul DA.
<<Palatul Culturii “Teodor Costescu”, în istoria existenței sale, a trebuit să suplinească cam toate instituțiile profesioniste de cultură, iar mișcarea teatrală a fost una dintre componentele importante și dorite de ani de zile la Turnu Severin. Și toate evenimentele care s-au întâmplat în zona teatrului au avut loc în mod deosebit aici. Tocmai din acest motiv, în anul 2019, Palatul Culturii “Teodor Costescu” va găzdui o serie de manifestări închinate Zilei Mondiale a Teatrului, spectacole de teatru, producții proprii, spectacole pentru copii, astfel încât să ne înscriem în efortul și demersul de sărbătorire al acestei zile foarte importante în peisajul cultural mondial>>, declară Ion Olaru.
<<Atât de multe s-ar putea scrie despre 27 martie, atunci când artiști din întreaga lume se bucură de o zi dedicată lor. Dar, cuvintele sunt multe, trăirile la fel, aplauzele trebuie să fie cele care încununează eforturile lor. Iar nouă, Palatului Culturii “Teodor Costescu” nu ne rămâne de făcut decât un singur lucru: să vă spunem cât de mult vă prețuim pe dvs., spectatorii noștri dragi, și cu câtă bucurie vă așteptăm de fiecare dată la teatru! Haideți să petrecem împreună această zi, cu bucurie și aplauze, pentru cei de pe scenă și pentru dumneavoastră, pentru că sunteți, pentru că ne deschideți ușile cu pasiune!>>, spune Manuela Vasilescu.
În 1961, la cel de al 9-lea Congres Mondial al „Institutului Internaţional de Teatru”, Finlanda propunea, prin Arvi Kivimaa, crearea „Zilei Mondiale a Teatrului”. Din 1962, în fiecare an, ziua de 27 martie, data deschiderii stagiunii din acel an a Teatrului Naţiunilor din Paris, a fost celebrată de Centrele Naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru şi de alte comunităţi internaţionale ale acestei arte. De fiecare dată, o personalitate a lumii teatrale adresează un mesaj internaţional, tradus în peste 20 de limbi, citit în faţa a zeci de mii de spectatori înaintea reprezentaţiilor din seara acestei zile în teatre din întreaga lume şi difuzat de radiourile şi televiziunile de pe cinci continente. Primul Mesaj Internaţional, din 1962, a fost semnat de Jean Cocteau.