Palatul Culturii ”Teodor Costescu” a găzduit marți conferința de lansare a patru proiecte cu finanțare europeană câștigate de Primăria Drobeta Turnu Severin în cadrul Programului România-Serbia.

Trei din aceste proiecte se vor implementa în parteneriat cu Primăria Kladovo, iar unul din acestea în parteneriat cu 2 asociații din Drobeta Turnu Severin și Kladovo. La eveniment au fost prezenți Vladan Tadic – Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, Sasa Nikolic – primarul municipiului Kladovo, Marius Screciu – primarul municipiului Drobeta Turnu Severin și alți reprezentanți ai instituțiilor de stat din județul Mehedinți.

”Am participat astăzi la conferința de lansare a celor patru proiecte câștigate de Primăria Drobeta Turnu Severin în cadrul Programului România-Serbia, care vor fi implementate în parteneriat cu Primăria Kladovo. Din 172 de proiecte depuse, doar 33 au fost aprobate, din care 4 sunt ale Primăriei Drobeta Turnu Severin. În ultimii ani, am dezvoltat împreună cu Primăria Kladovo o serie de proiecte comune privind cooperarea transfrontalieră și parteneriate strategice benefice pentru cele două comunități. Mulțumesc echipei Primăriei pentru munca depusă și sunt convins că aceste proiecte importante pentru comunitate vor fi duse la bun sfârșit. Valoarea totală a proiectelor este de 2,5 milioane de euro, din care o parte revin Primăriei Drobeta Turnu Severin, bani ce vor fi cheltuiți în dezvoltarea turismului, prin punerea în valoare a Cetății Medievale, a altor obiective culturale și dotări cu vehicule și echipamente de intervenție în situații de urgență”, a declarat primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Unul dintre proiectele al cărui contract de finanțare s-a semnat se intitulează ”Dezvoltare sustenabilă pentru comunități locale ”mai verzi” în zona Dunării”, proiect în cadrul căruia Primăria Drobeta Turnu Severin este partener, alături de Primaria Kladovo. Acest proiect constă în montarea de panouri fotovoltaice pe 6 clădiri publice care aparțin Primăriei, organizarea unor campanii de conștientizare a populației despre protecția mediului și utilizarea energiei din surse regenerabile. Valoarea acestui proiect este de 504.501,00 euro, din care Primăriei îi revin 96.957,00 euro.

Al doilea proiect se numește ”Dezvoltarea infrastructurii și serviciilor  comune de urgență în Drobeta Turnu Severin și Kladovo”, care se va derula de asemenea în parteneriat cu Primăria Kladovo, de data aceasta Primăria Turnu Severin fiind lider.

Proiectul își propune să rezolve problema ambelor instituții în ceea ce privește lipsa de dotare adecvată cu vehicule și echipamente de intervenție în cazul prevenirii și intervenției în caz de situații de urgență în zona de graniță România- Serbia.

Astfel ambii parteneri vor realiza atât în Drobeta Turnu Severin cât și Kladovo câte două seminarii de creștere a conștientizării populației  cu privire la schimbările climatice și riscurile asociate din zona de graniță, fiind foarte important să avem o abordare regională pentru riscuri similare, în special în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la riscurile dezastrelor. Astfel se vor achiziționa mai multe echipamente necesare în cazul intervențiilor de urgență:1 autogreder, 1 microbuz, 1 motostivuitor,1 miniexcavator, 1 mașină tăiat asfaltul, 1 compactor cilindric, 2 motopompe pentru ape murdare,1 nacela cu ridicare tip foarfeca, 1 generator current, 2 diguri anti-inundații, 2 ciocane pneumatice. Valoarea proiectului se ridică la 714. 288,96 euro, din care  Primăriei îi revin 449.988,00  euro.

”Secretele cetăților medievale” este un al treilea proiect al cărui contract de finanțare s-a semnat, care va fi implementat în parteneriat de către Primăria Kladovo – lider și Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin

Proiectul presupune  revitalizarea “Orașului mic “ din Kladovo, iar activitățile din Drobeta constau în: evenimente medievale, dotări cu costume și instrumente medievale, crearea unui brand turistic, panouri informative, echipamente electronice în scopul ghidării turiștilor pentru Cetatea Severinului, indicatoare stradale pentru traseele turistice cât și o lansare de carte Istoria Cetății Severinului și distribuirea acesteia în cadrul Punctului de informare turistică din cetate. Valoarea proiectului este de 828.732,06 euro, din care Primăriei îi revin 190.953,00 euro,

”Lights-onește” este cel de-al patrulea proiect al cărui contract de finanțare s-a semnat, proiect în care Primăria Drobeta Turnu Severin este partener alături de Organizația de turism a Primăriei Kladovo și de Asociația Mod of Life.

Proiectul presupune realizarea unei proiecții a Cetății Severinului pe Dunăre, realizarea unui ghid de călătorie audio, amplasarea a patru camere video live în Drobeta și 3 în Kladovo, ce vor furniza imagini din oraș în scopul de a promova cele doua comunități, amplasarea a 100 indicatoare în cele mai importante puncte din cele doua orașe.  Valoarea proiectului este de  425.000 euro, din care Primăriei îi revin 132.000 euro.

Articolul precedentSVSU Bâcleş s-a calificat la etapa naţională a concursurilor profesionale
Articolul următorCampania agricolă, în atenția pompierilor