PESTA PORCINĂ DIN DOLJ, PROVOACĂ ALERTĂ ÎN MEHEDINȚI

Focarele de pestă porcină descoperite recent în județul Dolj creează o stare de alertă și în județul vecin Mehedinți. Chiar dacă nu este cazul ca populația să fie amenințată și nu este motiv de panică, în Mehedinți se iau măsuri specifice de prevenire. Vorbim aici de controale în trafic, controale la fermele de suine și chiar în gospodăriile oamenilor. (Declarația integral a conducerii DSVSA Mehedinți, în materialul video de deasupra!)

Focarele de pestă porcină africană depistate în județul Dolj creează neliniște și în județul vecin Mehedinți. Chiar dacă în acest județ nu există cazuri depistate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți a intrat în alertă maximă. Au fost deja dispuse măsuri specifice, iar situația este monitorizată zi și noapte de echipe specializate ale DSVSA. Lipsa cazurilor concrete nu înlătură amenințarea potențială dinspre județul Dolj, iar populația este în permanență avertizată să respecte toate normele sanitare menite să prevină răspândirea bolii.

„Avem puțin noroc deoarece localitățile în care s-a confirmat boala sunt la o distanță de aproximativ 100 de kilometric, încă departe de județul mehedinți, , dar asta nu înseamnă că nu ne luăm toată măsurile de precauție. Am emis decizie cu privire la două echipe de intervenție, la orice oră din zi și din noapte. Sunt două echipe care vor acționa într-o săptămână una, în cealaltă următoarea echipă”, a declarat dr. IRINA ZOICAN, director executive adjunct DSVSA Mehedinți .

Iar măsurile dispuse sunt destul de precise, de la controale în trafic și până controale la fermele de porci și în gospodăriile particulare. De asemenea, medicii veterinari din commune și executivul local din unitățile administrative teritoriale sunt tinuți într-o permanent stare de alertă.

„Am intensificat controalele, în trafic, împreună cu poliția, am intensificat, de asemenea, controalele în ferme și în gospodăriile particulare, am controlat stânele și suntem în permanent legătură cu medicii veterinari, astfel încât orice suspiciune de pestă porcină să fie anunțată de îndată și să luăm toate măsurile care se impugn. Urmărim transporturile de animale vii, documentele care însoțesc aceste transporturi, localitățile de unde vin și sigur produsele de origine animală, așa încât să provină din unități auto, director executiv adjunct DSVSA Mehedinți).

Apeluri către populație

Autoritățile sanitare veterinare mehedințene fac apel la populație, la cei care ridică deșeurile de pe drumurile județene, dar și la primarii comunelor pentru a rămâne în alertă și pentru a anunța orice fel de suspicuiune depistată. De asemenea, există o colaborare strânsă cu fondurile de vânătoare pentru a fi supravegheată circulația porcilor mistreți.

Prefectul județului Mehedinți a informat, la rândul său conducerea ANSVSA și Secretariatul General al Guvernului, asupra necesității unei mai bune informări și a unei comunicări eficiente cu DSVSA Mehedinți. Reprezentantul guvernamental a luat, de asemenea, propriile măsuri de prevenire a pestei porcine africane.

„În acest moment am reluat activitatea intens preventivă, urmărim toate căile care ar putea duce către depistarea unor focare, pentru că e o perioadă destul de propice pentru porcii mistreți. Am dispus și la nivelul Direcției Silvice, dar și a ocoalelor de vânătoare să fie o atenționare mai mare în ceea ce privește partidele de vânătoare și eventualul vânat să fie verificat de laboratoarele DSV”, a declarat prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

O amenințare mult mai serioasă a pestei porcine africane pentru Mehedinți, s-a consemnat la finele lunii octombrie 2018, când un focar a fost depistat în comuna Secu, județul Dolj, la doar 20 de kilometri de granița cu județul nostrum. În acest moment se poate vorbi de mai multe focare în Dolj, în lucalitățile Ostroveni, Nedeia, Zava, Gughera, Pisculeț și Măceșu de Sus. Numaui de la începutul acestei lui, în focarele din Dolj au fost uciși preventive nu mai puțin de 183 de porci.

Articolul precedentProgram extins la adăpostul din Serpentina Roșiori
Articolul următorLocuințe pentru sinistrați pe fonduri europene la Drobeta Turnu Severin