PETRE DAEA, FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU IRIGAȚIILE, LA SALCIA – MEHEDINȚI

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a inaugurat, astăzi, o stație de pompare, aflată la marginea Dunării în comuna Salcia. Stația a fost renovată complet și pusă în exploatare, pe scheletul fostului sistem de irigații aflat aici în perioada comunistă. Ministrul a vorbit despre nevoia de a reînvia sistemul de irigații și de a nu uita niciodată faptul că el a fost distrus din neștiință și rea credință.

O stație de pompare a apei, destinată reabilitării sistemului de irigații din zona riverană Dunării, a fost inaugurată astăzi la Salcia, ministrului Agriculturii, Petre Daea. Ministrul a inspectat fiecare colțișor al instalației, dar și al navei aflate la malul Dunării, de unde apa este pompată în canalul de irigat. De asemenea, Daea s-a oprit în fața unui panou care ilustra imaginile stației de pompare, înainte și după reabilitare și le-a cerut celor prezenți să nu uite niciodată în ce stadiu de degradare ajunsese sitemul de irigații din județ. Stația de pompare s-a reabilitat pe programul de întreținere și reparații al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a costat 6 miliarde de lei vechi și va deserve peste 500 de hectare, limitrofe canalului de irigații.

„Este o investiție pe programul de întreținere și reparații al ANIF, a fost o valoare de 600.000 de lei, s-a făcut reabilitarea navei, punctul trafo și bazinul de decolmatat. Fermierii care se învecinează cu canalul de irigații existent, în lungime de 2,2 km ne-au solicitat să reparăm stația de pompare și putem spune că din primăvara anului viitor apa va putea fi folosită la irigații fără probleme. Și în anul 2019, agenția are în buget o mie de miliarde de lei vechi pentru a asigura apă gratuit fermierilor, pe o suprafață de 1,4 milioane de hectare. Stația inaugurate la Salcia va deserve o suprafață totală de 570 de hectare”, a declarat  FLORIN IONUȚ BARBU, directorul general al ANIF.

Totuși, directorul ANIF, originar din județul Olt, nu a știut să răspundă în ce au constat de fapt lucrările, deoarece la Salcia e vorba de reparații făcute pe vechea infrastructură. Directorul general al ANIF a mai fost întrebat ce legături ale cu darius Vîlcov, dar a evitat răspunsul și a plecat rapid din fața camerelor.

Vedeți mai jos întreaga discuție cu Ionuț Barbu:

Însă, de departe, cel mai simpatic personaj al zilei, dar și cel mai asaltat de întrebările presei a fost chiar Petre Daea. El a vorbit de programul de guvernare și de promisiunea lui Liviu Dragnea de a ajunge la irigarea a peste 2 milioane de hectare de teren până în anul 2020. De asemenea, Petre Daea a mai spus că investițiile se fac pe două direcții, cu bani de la minister, dar și cu bani de la Uniunea Europeană. Banii statului se duc la stațiile de pompare și canalele de irigații, iar la stațiile de presiune se lucrează cu banui europeni. „Nu pornim acțiuni care să nu se lege din punct de vedere tehnologic! Avem zone în care sunt irigații, iar asociațiile pot amenaja investiții pe bani europeni”, a mai spus Daea.

Întrebat de costurile cu exploatarea acestor stații de pompare vechi, energofage, construite în urmă cu mai bine de patru decenii, Petre Daea a explicat că nu e nicio problemă, pentru că recolta mare obținută cu ajutorul irigațiilor va fi foarte mare și va acoperi toate costurile.

„Aici sunteți în folosul populației și dumneavoastră și eu și de aceea trebuie să servim acest interes legitin pe care îl avem cu torții împreună”, le-a spus Petre Daea jurnaliștilor.

„Indiferent de costuri, acolo dacă realizezi producția agricolă, iar terenul respective se folosește cum trebuie și poți obține peste 16 tone de porumb la hectar, lucrurile sunt în regulă și câștigul este și al fermierilor, și al țării, și al dumneavoastră, și al meu și al tuturor acelora care consumă produse românești pe care vrem să le producem în țară și să le consumăm în țară”, a mai spus Petre Daea.

Articolul precedentDoi mehedințeni furau curent electric cu ajutorul unor instalaţii improvizate
Articolul următorPETRE DAEA ÎL ATACĂ DUR PE SIEGFRIED MUREȘAN