PLÂNGERE PENALĂ PENTRU PESTA PORCINĂ DE LA GÂRLA MARE, MEHEDINȚI. TREI CETĂȚENI ACUZAȚI DE ATENTAT ÎMPOTRIVA COMUNITĂȚII ȘI PROVOCARE DE EPIDEMII.

Tot mai multe date ale autorităților din Mehedinți conduc către ideea că focarul de pestă porcină de la Gârla Mare a izbucnit ca urmare a iresponsabilității criminale a celor trei paznici ai fostului complex de porcine dezafectat din zonă. Aceștia creșteau peste 50 de porci în cele mai sinistre condiții și într-o mizerie de nedescris. Împotriva acestora, prefectul a depus o plângere penală pentru atentat împotriva comunității și provocare de epidemii. Fapta lor aduce, în opinia prefectului de Mehedinți, atingere siguranței naționale.

Atentat împotriva comunității și provocarea de epidemii! Aceasta este acuzația extrem de gravă care li se aduce celor trei proprietari ai porcilor din focarul de la Gârla Mare. Iresponsabilitatea și nepăsarea, duse la extrem, ale unora dintre semenii noștri, pot aduce de multe ori atingere gravă siguranței naționale. Este și cazul focarului de pestă porcină izbucnit la Gârla Mare, din incinta fostului complex dezafectat. Deși Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți a indicat ca vector de transmitere a bolii vulpile, adevărata cauză face trimitere direct către cei trei paznici ai complexului dezafectat, care creșteau în incintă, fără respectarea normelor elementare de biosecuritate, clandestine, nu mai puțin de 50 de porci.

Animale bolnave, incinerate

Mai mult decât atât, în momentul în care animalele bolnave de pestă porcină africană mureau, cei trei le incinerau. Se pare faptele lor iresponsabile intră sub incidența Codului Penal, drept pentru care prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a și depus împotriva lor o plângere penală. Plângerea face trimitere la articolul 402 din Codul Penal, referitor la atentatul împotriva unei colectivități și provocare de epidemii.

Potrivit articolului 402, din Codul Penal, „Atentatul săvârşit contra unei colectivităţi prin otrăviri în masă, provocare de epidemii sau prin orice alt mijloc, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

„Am făcut o plângeere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, împotriva celor care deșineau aceste effective de porcine în acel loc, în comuna Gârla Mare. Eu cred că este deja un atentat la siguranța națională, la cee ace a însemnat punerea în pericol a unei comunități care o reprezenta comuna Gârla Mare și cetățenii ei”, a declarat prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

De altfel, situația nu va fi deloc ușoară nici pentru alte persoane care, pe raza aceleiași comune, Gârla Mare, cresc clandestine zeci de porcine, fără nici cea mai mică urmă de respectare a unor norme elementare, în condițiile în care epidemia de pestă porcină face ravagii în Europa. Mai mult, se pare că în bună măsură și administrația publică locală se face vinovată de indolență, pentru tolerarea unor asemenea fapte.

Articolul precedentPESTA PORCINĂ AFRICANĂ DIN MEHEDINȚI SE EXTINDE CU REPEZICIUNE
Articolul următorȘCOLILE DIN MEHEDINȚI, PREGĂTITE ȘI NU PREA