Poliţia Română a lansat un nou avertisment de fraudă online prin care hackerii se folosesc de numele instituţiei sau de Interpol cu scopul de a instaura panică și a-i împinge pe oameni să le trimită bani.

Mai exact, infractorii trimit adrese în numele unor instituții publice, precum Interpol, Politia Romana, în care oamenilor li se comunică faptul că au fost citați într-un dosar penal în ceea ce privește diferite infracțiuni: pornografie infantilă, contrabandă cu țigări şi alte asemenea fapte de o gravitate ridicată, astfel încât să-i facă pe oameni să trimită diverse sume de bani pentru a scapă de așa-zisa investigație.

„Este un nou tip de încercare de a înșela oamenii pentru a face rost de diverse sume de bani, persoanele rău intenționate. În ultima perioadă, Poliţia Română a fost sesizată cu privire la mai multe tentative de înșelăciune. Oamenii au înțeles sa respecte recomandările transmise de Poliţia Română, astfel încât să nu dea curs unor astfel de solicitări”, spune Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

De asemenea, autorităţile le reamintesc cetăţenilor că, Poliţia Română, Interpolul, precum şi celelalte instituții ale statului din România nu trimit astfel de adrese şi în niciun caz poliţiştii nu solicită sume de bani pentru a scapă de anumite investigații.

Ce trebuie să faci ca să nu devii victima unei fraude online

În acest context, autorităţile le recomandă românilor să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de solicitări prin e-mail.

  • nu daţi curs solicitărilor, nu accesați link-urile transmise de persoanele rău intenționate şi cel mai important nu trimiteți sume de bani.
  • sesizați cea mai apropiată secție de poliţie, astfel încât să fie demarate cercetări pentru identificarea persoanelor care practică acest nou mod de operare în mod infracțional, pentru a fi trase la răspundere penală de către adevărații polițiști.
  • studiați cu mare atenţie adresele de email respective, pentru că infractorii scriu mesaje cu erori gramaticale şi generează adrese care în realitate nu există.

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentMarcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI. Întrevedere crucială la Palatul Victoria
Articolul următor8 schimbări pozitive ale corpului dacă mănânci doar 6 prune pe zi