Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Gigi Georgescu, a sărit ca ars când a aflat astăzi că prefectul Cristinel Pavel a atacat în instanța de contencios administrativ hotărârea CJ Mehedinți de repartizare a cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat.

Georgescu a convocat la orele prânzului o conferință de presă, unde s-a plâns că prefectul ”blochează aprobarea bugetelor unităților administrativ teritoriale și implicit, investițiile aflate în derulare”.

În fapt, lucrurile stau cu totul altfel. Hotărârea în cauză este suspendată de drept, adică nu își produce efectele până când instanța nu se pronunță în acest caz, însă primăriile pot să prindă în bugete, fără probleme, sumele pe venitul estimat în acest an.

Prefectul Cristinel Pavel explică, într-o postare pe contul său de Facebook, că hotărârea a fost atacată în instanță fiindcă s-a făcut în mod discriminatoriu:

”Vreau să-i reamintesc domnului președinte Aladin Gigi Georgescu, că prefectul are obligația să verifice legalitatea actelor administrative ale autorităţilor publice locale şi, atunci când constată că nu s-a respectat legea, să atace în instanța de contencios acele acte administrative pe care le consideră ilegale. Așa cum am mai spus, în urma exercitării controlului de legalitate asupra acestei hotărâri, s-a constatat că repartizarea sumelor respective s-a făcut vădit discriminatoriu, încălcându-se prevederile Legii finanțelor publice locale, Legii bugetului de stat pe anul 2020, precum și ale Codului Administrativ. Demersul legal pe care l-am făcut nu blochează nicidecum aprobarea bugetelor unităților administrativ teritoriale ori investițiile aflate în derulare, aspecte pe care domnul avocat Aladin Gigi Georgescu ar trebui să le cunoască. Probabil că după statistica domnului Aladin Gigi Georgescu, în ultimii 30 de ani nu s-a atacat nicio hotărâre prin care s-au alocat bani primăriilor din județ, dar uită să ia în calcul faptul că niciodată nu s-a adoptat o asemenea hotărâre care să producă atâtea discrepanțe între comunitățile locale”.

De asemenea, prefectul Cristinel Pavel îi atrage atenția lui Aladin Georgescu să nu amestece Instituția Prefectului în disputele sale cu adversarii politici.

”Dacă președintele Consiliului Județean Mehedinți a intrat cumva în campanie electorală, îi atrag atenția să înceteze să mai amestece Instituția Prefectului în disputele și luptele sale politice. De altfel, cetățenii județului nostru nu sunt deloc interesați de aceste dispute, aceștia având cu totul alte așteptări de la administrația publică locală, în sensul de a fi tratați cu atenția cuvenită într-un climat de normalitate. În încheiere, aș dori să-i împrospătez memoria juridică domnului Georgescu Aladin Gigi, amintindu-i că prefectul verifică cadrul legal și cere explicații cu privire la modul cum sunt adoptate hotărârile și efectele pe care acestea le produc, astfel că nu el este în măsură să pună întrebări!”, a mai spus prefectul Cristinel Pavel.

În urmă cu o săptămână, mai exact în data de 28 ianuarie, Consiliul Județean Mehedinți a adoptat hotărârea prin care au fost repartizate primăriilor sumele din cota de 6 la sută din impozitul pe venit estimat pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită finanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din surde defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în anul 2020.

Primăriile conduse de primarii PSD care au adus voturi importante la alegerile de anul trecut au primit sume mari. De exemplu, Primăria Jiana a primit 1.000.000 lei, Gogoșu și Strehaia câte 800.000 de lei. În schimb, primăriile conduse de primari PNL ori de primari care au refuzat să se implice în campanie pentru PSD au primit sume mai mult decât modice.

Șimianul, cea mai mare comună din Mehedinți, a primit 50.000 de lei. La fel și Bâcleș, Vânjuleț, Poroina Mare, Ilovăț, Husnicioara, Devesel, Dubova, Dumbrava, Dârvari, Cujmir.

 

Articolul precedentMinistrul Economiei îl somează pe președintele Consiliului Județean Mehedinți: Domnule Georgescu ați fost ales să fiți în slujba mehedințenilor, nu a partidului!
Articolul următorAJOFM Mehedinți: Locuri de muncă prin rețeaua EURES România