Prefectul de Mehedinți a pierdut procesul împotriva Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne

 

Prefectul județului Mehedinți pierde procesul pe care l-a intentat tocmai împotriva Guvernului României în urmă cu doi ani și jumătate. Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Craiova este definitivă.

Pare greu de crezut și totuși se întâmplă la Mehedinți. Actualul prefect al județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, s-a războit în instanță tocmai cu Guvernul României. În urmă cu doi ani și jumătate, Guvernul Cioloș îl schimba din funcția de prefect pe Nicolae Drăghiea prin Hotărârea de Guvern nr. 203/30.03.2016 și printr-o decizie îl numea în funcția publică de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Supărat pe decizia Guvernului, Nicolae Drăghiea a dat în judecată pe toată lumea, inclusiv pe Cristinel Pavel, numit prefect în postul rămas vacant. Mai exact, în acest proces deschis de Drăghiea au avut calitatea de pârâți Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Secretariatul General al Guvernului și Cristinel Pavel. Drăghiea a cerut în instanță anularea hotărârii de guvern prin care a fost schimbat din funcție, anularea hotărârii de guvern prin care Cristinel Pavel exercita cu caracter temporar prin detașare funcția publică de prefect a județului Mehedinți și anularea deciziei prin care era numit inspector guvernamental. Cristinel Pavel era la acea dată directorul executiv al Direcției Tehnice-Investiții din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, deținând o funcție publică de conducere.

“Nu a fost făcută evaluarea activității personale sau instituționale în intervalul respectiv și nu s-a discutat cu el despre aspectele care ar fi nemulțumit guvernul cu activitatea sa, fiind numit ca prefect al județului Mehedinți la data de 8 mai 2012”, au reținut magistrații Tribunalului Mehedinți din motivele invocate de Nicolae Drăghiea pentru anularea documentelor amintite. Și a fost convingător în fața judecătorilor de la Mehedinți, care în parte i-au dat dreptate hotărând anularea hotărârii de guvern nr. 203/30.03.2016 de schimbare a sa din funcție, Decizia Primului-Ministru nr. 118/30.03.2016 și Decizia Primului-Ministru nr. 181/16.05.2016.

Consternat de hotărârea Tribunalului Județean Mehedinți, Guvernul României a făcut recurs și Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat în data de 7 noiembrie a.c. casând sentința.

Solutia pe scurt așa cum se arată pe portalul instanței de apel este următoarea: “Admite recursul formulat de Guvernul României, Primul Ministru şi Secretariatul General al Guvernului. Casează sentinţa şi rejudecând respinge în tot cererea de chemare în judecată. Respinge recursul formulat de reclamantul Drăghiea Nicolae. Definitivă”. După instalarea Guvernului PSD, Nicolae Drăghiea a fost repus în funcția de prefect al județului Mehedinți în ianuarie 2017, după ce prefectul Cristinel Pavel a demisionat din funcție o dată cu plecarea Guvernului Cioloș.

Practic, în situația în care a fi rămas în picioare hotărârea emisă de Tribunalul Județean Mehedinți s-ar fi creat un precedent la nivel național și niciun Guvern nu ar mai fi putut schimba prefecții din funcție. Ori este cunoscut faptul că toate guvernele după 1990 încoace, indiferent de culoarea lor politică, au procedat la schimbarea prefecților imediat după instalarea lor.

 

 

Articolul precedentSEVERINUL A RĂMAS FĂRĂ CĂLDURĂ DUPĂ CE TRENUL CU PĂCURĂ A DERAIAT
Articolul următorIPJ Mehedinți a primit 13 autospeciale noi. Vor fi folosite în misiunile de patrulare