Proiectul de hotărâre al consilierilor liberali pentru retragerea dreptului de concesiune a distribuției și extinderii rețelei de gaz pentru nerealizarea obligațiilor contractuale societății Mehedinți Gaz nu a trecut vineri în ședința extraordinară convocată de Consiliul Local Drobeta Turnu Severin.

Au lipsit consilierii PMP, patru consilieri de la UNPR și unul de la PSD, astfel că nu s-au întrunit cele 16 voturi minim necesare pentru a trece acest proiect, care avea nevoie de două treimi din voturile consilierilor locali.

În debutul dezbaterilor, viceprimarul liberal Daniel Cîrjan a explicat motivele pentru care consilierii locali liberali au depus acest proiect:

„În numele consilierilor liberali care și-au asumat acest proiect de hotărâre vă prezint motivele pentru care am depus acest proiect. Se constată faptul că Mehedinți Gaz nu și-a îndeplinit volumul de investiții pe care și l-a asumat prin contractul încheiat în 2004, precum și obligațiile pe care și le-au asumat ulterior prin acte adiționale. Mai prevede împuternicirea primarului municipiului Drobeta Turnu Severin să demareze procedurile în instanță pentru recuperarea valorii penalităților de 0,03% pe zi de întârziere, așa cum sunt prevăzute în caietul de sarcini pentru că acești bani aparțin severinenilor. În ultimii 15 ani, ritmul cu care s-a efectuat extinderea rețelei de gaz s-a desfășurat foarte încet. Sunt foarte multe cazuri,  foarte multe persoane în ultimii doi ani au plătit toate taxele și nici acum nu au rețea de gaze. Cred că 15 ani de zile e timp suficient cât și-au bătut joc cei de la Mehedinți Gaz de noi”.

Prezent la ședință, deputatul PNL Virgil Popescu a expus soluția liberală privind distribuția de gaze în municipiul Drobeta Turnu Severin și pașii care trebuie urmați. A explicat, de asemenea, și faptul că Severinul nu risca să rămână fără distribuitor de gaze în cazul în care i s-ar fi retras dreptului de concesiune lui Mehedinți Gaz întrucât prin gestiune directă, fără organizarea unei licitații, ar fi fost preluată direct de nou înființata societate la care acționar unic este Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, Termoficare Gaz Drobeta.

„Este o soluție viabilă și care poate fi pusă rapid în practică. Ce se întâmplă după ce se retrage dreptul de concensiune? În locul firmei Mehedinți Gaz se numește un distribuitor provizoriu până când administrația locală alege o altă soluție. Soluția noastră – societatea nou înființată să fie licențiată în vederea preluării distribuției de gaze. După ce va fi licențiată poate primi de la dvs, Consiliul Local, gestiune directă a acestui serviciu de utilitate publică, de distribuție și extindere a rețelei de gaz”, a spus parlamentarul liberal.

Virgil Popescu a mai explicat că în primă etapă ar trebuie să fie alocate 2 milioane de lei pentru începerea lucrărilor de extindere și, în paralel, primăria va putea accesa Fondul de investiții de la Guvern creat prin OUG 114, fond care finanțează doar unitățile administrativ-teritoriale,  nu și firme private, cum este cazul Mehedinți Gaz.

Și viceprimarul Daniel Cîrjan a încercat să explice importanța deciziei ce urma să fie luată.

Guvernul a creat fondul de dezvoltare și investiții, unde printre prioritățile de finanțare se prevăd proiectele de extindere rețele de gaze în România, deci sunt bani care pot fi accesați – principiul va fi primul venit, primul servit. E vorba de un tren care a plecat din gară și e în mișcare. Deci noi dacă ratăm acest tren și ne bazăm pe Mehedinți Gaz – ne trezim la anul că am fost iar mințiți. Si atunci vreau să vedem cine va avea responsabilitatea? Cei care azi nu au venit la ședință sunt cei din PSD, PMP, UNPR, azi numărul de voturi necesare stă într-o persoană ca să putem asigura votul – noi de la PNL suntem toți în sală”, a spus, la rândul său, viceprimarul Daniel Cîrjan.

Cert este că la momentul votului în sala de ședință au fost prezenți doar 15 consilieri, deși un consilier PSD semnase inițial convocatorul de prezență, după care a dispărut, proiectul a fost respins.

„Astăzi, în ședința de Consiliu Local am prezentat așa cum am promis soluția pentru extinderea distribuției de gaze, fără Mehedinți Gaz în municipiul Drobeta Turnu Severin. Ea s-a bazat pe acea societate Termoficare Gaz Drobeta, înființată de către Consiliul Local cu votul consilierilor în unanimitate. De asemenea, am propus retragerea concesiunii lui Mehedinți Gaz. Au fost doar 15 voturi, este inexplicabil cum un consilier al Partidului Social Democrat a semnat convocatorul, apoi a ieșit din sală și uite așa nu a mai fost numărul de voturi necesare”, a declarat la finele ședinței deputatul Virgil Popescu.

Rămâne de văzut dacă problema retragerii dreptului de concesiune lui Mehedinți Gaz va mai putea fi reluată în discuție în plenul Consiliului Local în perioada imediat următoare. Cert este că în momentul de față, Severinul are o nou înființată societate care ca obiect de activitate, pe lângă asigurarea agentului termic din iarna 2019 – 2020 a municipiului Drobeta Turnu Severin,  și distribuția de gaze, dar și Mehedinți Gaz în continuare, care nu și-a respectat obligațiile contractuale.

Articolul precedentAPIA Mehedinți efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale
Articolul următorCine a prelungit contractul lui Mehedinți Gaz în 2008 pentru șase ani