Au fost aprobate regulille pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor în România din 8 februarie 2021. Ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii au semnat joi, 4 februarie, Ordinul comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

 Astfel, au fost stabilite condițiile în care se pot relua cursurile faţă în faţă, procedurile care trebuie aplicate în şcoli şi în ce situații vor fi suspendate cursurile în unele unităţi de învăţământ, scrie realitatea.net

Ordinul trimis de Ministerul Educației joi dimineață la Ministerul Sănătății a fost modificat.

CINE decide scenariul în care vor funcționa școlile și universitățile după 8 februarie 2021

Una din modificări, convenite de minsterele Educației și Sănătății, este legată de scenariile în care vor funcționa școlile după 8 februarie. Potrivit Edupedu.ro, Comitetul pentru Situații de Urgență județean sau al muncipiului București „emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru reluarea cursurilor după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie”, nu numai după vacanțele școlare, cum era în prima variantă, cea elaborată de Ministerul Educației.

De asemenea, pentru învățământul universitar, scenariile de funcționare vor fi stabilite de universități în felul următor: „conducerea acesteia (universitate – n.red.), cu consultarea senatului universitar, stabilește scenariile de funcționare”, și nu doar senatul universitar, cum prevedea prima variantă a Ordinului comun al ministerrelor Educației și Sănătății.

CONDIȚIILE în care copiii și profesorii din grupurile de risc și care pot face cursuri online

LISTA afecțiunilor profesorilor ce pot fi scutiți de prezența fizică

Pentru profesorii cu vulnerabilități, este introdusă opțiunea ca certificatul medical să vină și de la medicul curant, nu numai de la cel de medicina muncii, cum era inițial.

„Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor”, potrivit Edupedu.ro.

LISTA afecțiunilor copiilor ce pot fi scutiți de prezența fizică la cursuri

Potrivit Ordinului comun, elevii care suferă de boli respiratorii cronice, cardiovasculare, obezitate, diabet, boli imune și autoimune, dizabilități pot face cursurile online.

„Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiți de prezența fizică în școală”, se spune în document.

Totodată, „preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice”.

De asemenea, „preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal”.

 

CÂND vor fi SUSPENDATE cursurile – la CÂTE cazuri de COVID-19 confirmate

Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

1. a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

1.b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

1.c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ/instituției conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 5447/2020”, potrivit Edupedu.ro.

CINE decide carantinarea în cazul cazurilor confirmate cu noul coronavirus

Ancheta epidemiologică va fi făcută de direcțiile de Sănătate județene care vor stabilil „contacții direcți ai cazurilor confirmate” și vor „decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar”.

 

 

Articolul precedentCum va evolua vremea până în luna martie
Articolul următorCoronavirus 5 februarie: 73 decese şi peste 2.500 cazuri noi