A început cea de-a treia ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”. Timp de două săptămâni, studenții participanți studiază potențialul de dezvoltare durabilă, culturală și turistică al comunei Balta și continuă procesul de construire al ecomuzeului.

Reprezentanții comunității locale sunt invitați la discuții despre implicare și dezvoltare și la proiecții de film care investighează specificul României rurale.

Pe parcursul celor două ateliere organizate în cadrul școlii de vară, studenții vor participa la procesul de dezvoltare al ecomuzeului, un instrument care aparține comunităţii locale și prin care este controlat procesul de schimbare şi modernizare,vor fi implicați în restaurarea și reconversia unei clădiri, vor documenta tehnicile de construcție și de renovare actuale și vor documenta istoriile sociale ale localnicilor care și-au câștigat existența din minerit.

Activitățile școlii de vară sunt coordonate de către membrii echipei multidisciplinare formată din: Alexandra Mihăilciuc (arhitect), Andrei Tache (arhitect), Andrei Mihail (antropolog), Bianca-Maria Bălșan (manager cultural), Alexandru Vasiliu (arhitect), Alexandra Anastasiu (architect), Ana Dora Matei (architect) și alți experți din domenii complementare.

În prima zi de activități, studenții împreună cu echipa de proiect au derulat o vizită de documentare în satul Balta, urmată de discuții pe tema specificului arhitectural local și soluțiile potrivite pentru amenajarea interioarelor -mobilierul, elementele de decor și materialele de lucru necesare.

În zilele următoare, ca parte practică, studenții vor crea, în echipe, schițe de design de mobilier în acord cu specificul local și vor începe producția obiectelor de design contemporan inspirat din tradițional.

În după-masa primei zile de școală, participanții împreună cu arhitecții au continuat dezbaterile pe tema potențialului turistic al satului Balta și despre cum poate fi făcută conversia de la un spațiu de cazare la o adevărată experiență ecoturistică, prin echilibrarea specificului local cu nevoile prezentului.

Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului Materie și gest (România, 2018), în regia Dianei Iabrasu, un film născut organic în timpul unui atelier internațional de dulgherie tradițională, desfăşurat la Ţibăneşti, în curtea conacului Carp.

În paralel, echipa Asociației MAIE, inițiatorul școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, derulează o video-documentare a poveștilor din Balta, prin observarea băltenilor de toate vârstele. Filmul documentar va fi lansat în toamna anului 2019.

Inițiată în 2016 de Asociația MAIE, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți și Primăria Comunei Balta, școala propune identificarea condițiilor istorice, administrative și socio-culturale în care s-au dezvoltat așezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu accent pe starea actuală a monumentelor istorice și direcțiile de intervenție necesare pentru o dezvoltare durabilă a întregii regiuni.

 

Articolul precedentFestivalul Medieval al Cetății Severinului are loc între 30 august și 1 septembrie
Articolul următorLacul Lebedelor, cel mai apreciat balet al tuturor timpurilor, pe scena Palatului Culturii Teodor Costescu