ȘOCANT! DIRECȚIA DE TURISM CULTURAL, REPETENTĂ LA COMUNICARE

Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural din subordinea Primăriei Drobeta Turnu Severin, este total deficitară la capitolul comunicare. Deși inițiază și derulează proiecte interesante, ele nu sunt comunicate publicului. Explicația managerului direcției din subordinea municipalității este șocantă: „nu e nimic de ascuns, dimpotrivă…. numai că proiectele se mai și fură…”.

Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural, înființată anul trecut de municipalitatea din Severin, printr-o idee strălucită a primarului Marius Screciu, aceea de a pune în valoare mai bine Cetatea Medievală și Castelul Artelor, riscă să rămână în anonimat, datorită unei politici de comunicare publică deficitară, practicată, inexplicabil, chiar de managerul structurii respective, Viorel Mirea. Deși ideile și proiectele îndrăznețe nu lipsesc, popularizarea lor lasă de dorit.

Plecând de la site-ul instituției, care este varză și prezintă în galeria foto doar 12 fotografii, din care numai două sunt din Severin, și terminând cu politica de comunicare a evenimentelor și proiectelor derulate, nimeni nu știe absolut nimic despre activitatea acestei instituții care se ocupă, culmea, de promovarea patrimoniului istoric al municipiului și de turismul cultural. Galeria video este și mai bizară, deoarece trimite către Youtube și poți vedea în ea cel mult câteva melodii cu Lady Gaga, Vița de vie sau Holograf. La rubrica „Despre noi” ne întâmpină două cuvinte extrem de „primitoare”: „În curând”. Evident că site-ul este în construcție, dar o asemenea instituție ce se vrea una de prestigiu ar trebui ori să aibă un site funcțional, ori să anunțe că îl are în construcție.

Dar lipsa unui site nu e totul!  

Pentru a-și acoperi neputința de a construi un site profesional, demn de o astfel de instituție, se face trimitere către pagina de Facebook, unde, surpriză! Tot informații fără conținut, fără substanță și lapidare. Spre exemplu, în ultima postare, suntem anunțați că a avut loc o „reuniune de proiect start-up pentru Punerea în valoare prin proiect de reconversie a Castelului Artelor”. Un subiect generos și interesant, dar lipsit de conținut în comunicare. În afară de trei rânduri și patru poze, nu aflăm nimic mai mult.

„Reuniune de proiect start-up pentru punerea în valoare prin proiect de reconversie a Castelului Artelor; cele mai mari nume în reconversie culturală şi refuncţionalizare au venit în Severin…Le mulţumim mult şi ne plecăm în faţa iniţiativelor lor …fabuloase !!! Mulţumim Dragoş Neamu – inima şi sufletul iniţiativei!!!”, asta e toată descrierea unui proiect despre care publicul ar fi trebuit să știe mai mult.

La întâlnirea, la care nu ni se spune cine a fost prezent, nu a fost invitată presa și nici nu s-a mediatizat evenimentul. Întrebat de ce nu a mediatizat evenimentul, managerul Direcție de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural, Viorel Mirea, a dat un răspuns șocant. A precizat că nu a făcut nimic public de teamă că i se va fura proiectul.

„Nu toate lucrurile pe lumea asta se fac de față cu presa, va urma un comunicat pentru presă, a fost o ședință de lucru cu 6 dintre cei mai importanți specialiști pe arhitectură muzeală și reconversie din Europa. Vom face un comunicat de presă, asta e o altă chestiune, atelierul de lucru s-a ținut în 3 puncte din oraș cu teme diferite, stai liniștit că nu e nimic de ascuns, dimpotrivă….numai că proiectele se mai și fură…”, a precizat directorul structurii care administrează Cetatea Medievală și Castelul Artelor, obiective de importanță uriașă pentru imaginea municipiului de la Dunăre.

 

Muzeu „metropolitan” într-un oraș de sub 100.000 de locuitori

„Având ca activitate principală promovarea obiectivelor istorice de interes turistic, Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural desfășoară o complexă activitate culturală ce include: spectacole de muzică, teatru, poezie; editarea de cărți, reviste și publicații culturale prin propria editură Terra Grifonis; diverse activități omagiale de anvergură națională și internațională (Zilele Severinului, Ziua Europei, Ziua Regalității, Ziua Latinității, Zilele Cetății Medievale a Severinului ș.a.); organizarea de colocvii și simpozioane locale și naționale; vernisaje de artă plastică, expoziții de documente istorice ale orașului (Muzeul Metropolitan din Castelul Artelor); proiecții de filme documentare și artistice; spectacole medievale și ateliere meșteșugărești tradiționale organizate în aer liber. Se are în vedere, ca obiectiv fundamental, reinventarea conceptului de turism prin promovarea turismului cultural și recontextualizarea evenimentelor istorice, care să aducă dezvoltare culturală și socială. În viitorul apropiat, în cadrul Direcției de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural se vor înființa un Centru Intercultural Balcanic și o Asociație a Cetăților și Castelelor Medievale Balcanice” – așa se prezintă Direcția condusă de Viorel Mirea. Citind prezentarea, ai putea crede că totul este în regulă, chiar dacă un muzeu nu poate fi „metropolitan”, într-un oraș atât de mic.

Articolul precedentSe va constitui o Organizație de Management al Destinației la nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin
Articolul următorAu scăzut infracțiunile de tâlhărie anul trecut în Mehedinți